Tartalmak(1)

Tv-játék hat részben öt stílusban:
1. A tréfa - amelyből megtudjuk: milyen Csontváry kapcsolata művésztársaival és a művésztársaknak Csontváryval. Tanúi leszünk egy ízetlen tréfának, miáltal egy sebezhető lélek megbántatik, s amely, ha nem is jellemző, mindenképp tanulságos.
2. Az átok – amelyben tanui leszünk egy kiállításnak, s a kor közönyének, amelyet egy sétapálcás úr fogalmaz meg akkori mindnyájunk nevében. Hallunk továbbá egy átkot, amely korántsem azoknak szól, akik fölött elmondják.
3. A monológ – amelyben Csontváry szótlan résztvevője egy találkozásnak, amely lehet, hogy nem így történt a valóságban – ám nem is ez a fontos, hanem az a megértés és méltánylás, ami későn jött el, mégis, utólag is vigasz lehet mindannyiunknak.
4. A vízió – amelyben a festő lelke megválik testétől, hogy végre kedves alakjai segítségével valódi, s igazabb életét élhesse. Ám úgy érzi, nem csak önmagával, hanem a világmindenséggel is azonosul.
5. Az árverés - amelyben a festő műtermében árverés tartatik, amelyen láthatjuk, hogy remekművek miként válnak majdnem piaci kofák sátorponyváivá. Ám fellép valaki, aki a képeket megmenti az örökkévalóságnak – nekünk.
6. Az utóélet – amely nem íratott meg az író által, a amit mi mindnyájan írunk napról napra, bizonyságát adva az érték halhatatlanságának. (MTVA)

(több)

Szereplők: