Tartalmak(1)

A film három hortobágyi történetet fűz egybe. Szakrálisan közelít az ősi hortobágyi emberek őszinteségéhez, esendőségéhez, makacsságához és mély érzelmeihez. Móricz Zsigmond, Komor Ló című novellája illetve az író valóságlátó és mégis misztikus látásmódja ihlette a film rendezőjét, két másik, a Hortobágyon élő emberek által elmesélt történet megfilmesítésére, amely 1945-ben, illetve a kommunista hatalomátvétel után játszódik.
A TÁVCSŐ - A front elvonult a Hortobágy fölött, Varga Mihály tanyájára szökött magyar katonák érkeznek. A gazda elrejti őket. Egy távcsövet kap tőlük, hogy időben jelezhesse, ha veszély közeledik. A gazda beleszeret a távcsőbe. Körbejárja a tanyákat, hogy a katonáknak civil ruhát szerezzen, közben azok eltűnnek, de ott hagyják a fegyvereiket. Bár Varga uram látta a távcsővel, hogy Anna, a felesége fiatal férfivel kószál a híd környékén, nem veszi komolyan. Váratlanul megjelennek az ávósok, egyenesen az elrejtett fegyverekhez mennek, Varga Mihályt elhurcolják, s halálra verik. Halála előtt megtudja, hogy az asszony adta fel őt a szeretőjével.
FEKETE MIHÁLY - A fiatal pásztor szinte sose száll le a lováról, Villámról, még az ivóba is lóháton megy be. A Hortobágy nagyrészéből gyakorló bombateret hasítanak ki az új urak, Feketének meghal egy marhája és a kutyája a robbantások következtében. Panaszra megy a pártbizottsághoz, de Nagy Vince cinikusan elzavarja, mire Fekete a karikás ostorával kergeti be őt katonástól a harci területre. Ezért egy év börtönt kap, s utána nem sokkal meghal. A pásztorok mind becsülték, szerették, a temetésre állataikkal együtt bevonulnak a faluba, de Nagy Vince megtiltja a papnak, hogy imádkozzon érte. A sír körül némán állnak mind, majd a pásztorok együtt elimádkozzák a Miatyánkot. Váratlanul villámcsapás sújtja a templomot, s a torony leég.
KOMOR LÓ - A Komor Ló gúnynevet viselő szegény fiatal pásztor házasodik, gazdag lányt vesz feleségül. Az esküvőn elénekli, hogy nem a szépségéért szereti, hanem a gazdagságot kereste. A fiatalasszony felszökik bosszúból a padlásra, csak menyasszonyi ruháját dobja vissza. Ettől kezdve Komor Ló nem jön haza a pusztából, még télen sem. 34 év után váratlanul az asszony keresi fel, búcsúzni jött, beteg. Bevallja, hogy sose csalta meg az urát, csak meg akarta leckéztetni a nótáért, s erre meg is esküszik. Komor Ló végre magához öleli az asszonyt. Hiába szenvedtek külön-külön annyi évet. Együtt mennek a hídi vásárba, ahol vesz neki mézeskalács szivet és meg is táncoltatja. Az asszony a karja között hal meg, utolsó szava a megtalált boldogságról szól. Komor Ló hatökrös szekéren viszi őt haza. (MTVA)

(több)