Hídóriások

(Tévéfilm)
  • Egyesült Államok Mega Bridges
Dokument
Egyesült Államok, 2006, 3x50 perc

Tartalmak(1)

A hatalmas hidak, melyek beláthatatlan távolságokon ívelnek át, napjaink építészeti remekei. Háromrészes sorozatunk a legkülönlegesebbeket mutatja be közülük.

Az öresund híd: Tegyen egy varázslatos utazást Dánia és Svédország között – napjaink építészeinek köszönhetően ezúttal nem a hagyományos módon, a hullámok hátán, hanem az Öresund-hídon, amely megszületésével gyökeresen átrajzolta Skandinávia térképét. A film figyelemmel kíséri a bravúros alkotás létrejöttének valamennyi fontosabb állomását, és kitér azon – előre látott vagy váratlan – kihívásokra is, melyekkel a tervezők és kivitelezők szembesültek az Öresund átívelése során.
A rion-antirion híd: A görögországi Rion-Antirion hidat a világ leghosszabb felfüggesztett hídjaként tartják számon. Megépítése hatalmas áttörésnek számított a hídtervezés területén, hisz megszületésekor a mérnökök már több mint egy évszázada törték a fejüket a Korinthoszi-csatorna átívelésének lehetőségein...
Kína hídjai: A gazdaságilag viharos sebességgel feltörekvő Kína ma már a hídépítés területén is igazi nagyhatalomnak számít, hiszen három újonnan épült hídja is világ “legjei” közé tartozik. A Lupura a világ leghosszabb ívhídjaként tekintenek; a Runyangot a világ harmadik leghatalmasabb függőhídjaként tisztelik; a Sutong pedig a világ leghosszabb kábelhídja lesz elkészülte után. Ráadásul ezek a hidak nem csak méreteikkel, de szilárdságukkal is kitűnnek társaik közül, hiszen a legerősebb tájfunoknak, áramlatoknak és földrengéseknek is ellen kell állniuk. A sikert azonban nem adták ingyen tervezőik számára, akiknek az erős áramlatok és a porózus talaj okozta nehézségek mellett az esetleges hajóütközések jelentette veszélyekre is fel kellett készülniük. (National Geographic)

(több)

Filmtár

Felhasználó Formátum Nyelvek Hozzáadva Jegyz.
cluso DVD
2014.04.15
Ozo Egyéb
2013.05.24
Lasoft DVD
2013.05.19
Vlastula Egyéb
2013.05.08
majo25 Egyéb
2012.10.23
Rosalinda Egyéb
2011.05.15
Tominecek Egyéb
2011.03.12
OleGurson DVD
2011.03.07