Hídóriások

(Tévéfilm)
  • Egyesült Államok Mega Bridges
Dokument
Egyesült Államok, 2006, 3x50 perc

Tartalmak(1)

A hatalmas hidak, melyek beláthatatlan távolságokon ívelnek át, napjaink építészeti remekei. Háromrészes sorozatunk a legkülönlegesebbeket mutatja be közülük.

Az öresund híd: Tegyen egy varázslatos utazást Dánia és Svédország között – napjaink építészeinek köszönhetően ezúttal nem a hagyományos módon, a hullámok hátán, hanem az Öresund-hídon, amely megszületésével gyökeresen átrajzolta Skandinávia térképét. A film figyelemmel kíséri a bravúros alkotás létrejöttének valamennyi fontosabb állomását, és kitér azon – előre látott vagy váratlan – kihívásokra is, melyekkel a tervezők és kivitelezők szembesültek az Öresund átívelése során.
A rion-antirion híd: A görögországi Rion-Antirion hidat a világ leghosszabb felfüggesztett hídjaként tartják számon. Megépítése hatalmas áttörésnek számított a hídtervezés területén, hisz megszületésekor a mérnökök már több mint egy évszázada törték a fejüket a Korinthoszi-csatorna átívelésének lehetőségein...
Kína hídjai: A gazdaságilag viharos sebességgel feltörekvő Kína ma már a hídépítés területén is igazi nagyhatalomnak számít, hiszen három újonnan épült hídja is világ “legjei” közé tartozik. A Lupura a világ leghosszabb ívhídjaként tekintenek; a Runyangot a világ harmadik leghatalmasabb függőhídjaként tisztelik; a Sutong pedig a világ leghosszabb kábelhídja lesz elkészülte után. Ráadásul ezek a hidak nem csak méreteikkel, de szilárdságukkal is kitűnnek társaik közül, hiszen a legerősebb tájfunoknak, áramlatoknak és földrengéseknek is ellen kell állniuk. A sikert azonban nem adták ingyen tervezőik számára, akiknek az erős áramlatok és a porózus talaj okozta nehézségek mellett az esetleges hajóütközések jelentette veszélyekre is fel kellett készülniük. (National Geographic)

(több)