Elly története

(fesztivál filmcím)
Előzetes

Tartalmak(1)

Negyedik nagyjátékfilmjében a tehetséges író-rendező, Asghar Farhadi az iráni társadalom szerves részét képező szemfényvesztés-kultúrára világít rá egy felső-középosztálybeli teherániakból álló társaság tragikusan végződő tengerparti kirándulásáról szóló izgalmas drámával. Elly, a szép és kedves óvónő feszélyezve érzi magát a Kaszpi-tenger partjánál tett kiránduláson, ahová az egyik anyuka, a túlságosan rámenős Sepideh vonszolta el. Sepideh rejtett szándéka – mely hamarosan nyilvánvalóvá válik a társaság előtt –, hogy összehozza Ellyt Ahmaddal, aki nemrég vált el német feleségétől, és iráni nőt szeretne asszonyául. A mellékesen elejtett hazugságok egyre inkább megmérgezik a légkört, végül pedig visszaszállnak arra, aki kimondta őket. A problémák részben a tarofból, az ősi perzsa udvariassági formulából, részben pedig a nemi szerepekből és az osztálykülönbségekből fakadnak. A film vígjátéknak indul, amely kifigurázza a modorosságot és az udvariaskodást, ám a 45. percben történő incidenst követően Farhadi fokozza a feszültséget, és sejtelmes thrillerré alakítja művét, melynek akár mottójául is szolgálhat a Walter Scott-idézet: „Mily kusza a háló, mit első cselünkhöz szövünk!” (Titanic Nemzetközi Filmfesztivál)

(több)

Videók (1)

Előzetes

Recenziók (2)

kaylin 

az összes felhasználói recenzió

angol It's not a gripping American-style film, where Americans would probably turn it into a pumped-up thriller, but it's a film that is guided on a quite human level. Nonetheless, there's tension in expecting how people will behave and what the truth is. Iran proves once again that it has very capable filmmakers. ()

DaViD´82 

az összes felhasználói recenzió

angol I have nothing to fault about this two hour movie, but I have this niggling feeling that something is missing. Specifically (at least) an hour of story. Because when it begins to get a little intriguing, the movie is over. In some movies this approach works (and you don’t have to go far for an example), but certainly not here. ()

Hirdetés

Galéria (35)