Tartalmak(1)

Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye, valamint az ebből készült Benedek András, Semsei Jenő, Innocent Vince Ernő daljáték nyomán forgatta Sándor Pál a háromrészes tévéjátékot. A pajzán história Mátyás király alakja köré fonódik: a török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok nem nyugszanak bele helyzetükbe, és új férfiakat kérnek a királytól. El is küldenek hozzá mustrába három gyönyörű asszonyt, igaz, egyik sem szelistyei.

1.rész
A történet az 1460-as években játszódik Mátyás király uralkodása kezdetén. Rostó Pál prefektus Dóczy György szebeni gróf megbízásából három gyönyörű lányt visz mustrára a királyhoz Budára. A mustra célja, hogy a király küldjön férfiakat Szelistyére, a háborúban elesett férfiak pótlására. A király álruhában járja az országot és véletlen kilesi a fürdőző lányokat. Az anyakirályné ellenzi a mustra fogadását, ezért Bánffy tanácsára a király Budáról Várpalotára rendeli Rostó Pált és a lányokat. A lányok: Anna, Mária és Vuca egy félreértés miatt azt gondolják, hogy Mujkó, a király bolondja az álruhás király. Az utazás alatt András, a szökött jobbágy csatlakozik Rostó Pál csapatához. Várpalotán kiderül, hogy Bánffy és az olasz Marini lovag vezetésével magyar főurak csoportja a király ellen szervezkedik. Mujkó és András kihallgatják Bánffyékat, amikor az összeesküvés terveit megbeszélik, sőt András bizonyítéknak a küldönc levelét is megszerzi.
2 .rész  András rábízza az összeesküvést bizonyító levelet Vucára, de Rostó Pál elveszi tőle. Mátyás király nem hallgatja meg Mujkót, a bolondot, aki be akar számolni a főurak szervezkedéséről. A király elrendeli, hogy Várpalotán legyen fordított nap a mustra érkezésének napján: a szolgák legyenek urak és az urak a szolgák. A szelistyei mustra szép lányai megérkeznek Várpalotára Rostó Pál vezetésével. Annát, Máriát és Vucát a deákruhában levő király fogadja és viszi őket Mujkó színe elé. András nagy nehezen bejut a palotába és amikor rájön egy pénzérmén levő arckép segítségével, hogy a deák az igazi király, akkor beszámol neki a főurak összeesküvéséről. A király titokban intézkedik, hogy a seregei induljanak Várpalotára. Bánffy a várban levő katonákat leitatja. Rostó Pál összekeveri Dóczy gróf levelét az összeesküvést bizonyító levéllel és átadja azt a királynak hitt Mujkónak, aki továbbadja a deákruhás királynak. András közben harcban legyőzi Marini lovagot és bezárja egy szobába, de kiszabadítják és végül ő kerül rács mögé.
3.rész  Várpalotán a király elleni összeesküvés már nyílt lázadássá fajul. A kiszabadult Marini lovag zsoldos katonáival körülveszi a várat. Mátyás király követei közben megérkeznek és elindítják a sereget Várpalotára a lázadás leverésére. Vuca kiszabadítja Andrást és a szökött jobbágy megöli Bánffyt, a lázadók vezérét. Marini lovag katonáival elfoglalja a várat, de a királygyilkosságot nem vállalja. Bánffy halála után a főurak vezér nélkül maradnak. Mátyás király hű embereivel harcol az összeesküvőkkel. András és Rostó Pál is kitűnik vitézségével. A királyi sereg is időben megérkezik és leverik a lázadókat. A király az ellene lázadó zsoldos katonáknak nagylelkűen felajánlja, hogy letelepedhetnek Szelistyén. A király kinevezi Andrást a sereg tizedesévé. A szelistyei asszonyok: Mária és Vuca elnyerik jutalmukat, házasságot kötnek kedvesükkel. Vuca Andrással, Mária a pohárnokká előléptetett Mujkóval kel egybe. Csak Anna marad pártában, aki a deákot szerette. (DunaTV)

(több)

Szereplők: