Polonia akció 1920

? %
Dokument
Magyarország, 2023

Rendező:

Sándor Kiss

Operatőr:

Sándor Kiss

Szereplők:

Frigyes Funtek (narrátor)
(további alkotók)

Tartalmak(1)

1919-től a nyugati és fehér orosz csapatok legyőzésén felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy a kommunista forradalmak Európa többi országában való tovább terjesztésével elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa szerte. Ezt akadályozta meg az 1920. augusztus 13-25. között lezajlott Varsói Csata, amely Lord Vincent Edgar D’Abernon brit diplomata meghatározása szerint a világtörténelem 18. döntő csatája volt. Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszer tartaléka. A háborúnak ebben a szakaszában Franciaországot leszámítva egyetlen ország ajánlott segítséget, Magyarország. A Trianoni diktátum értelmében azonban Magyarország nem gyárthatott és nem is szállíthatott hadianyagot. Magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén.
A hadianyag szállítást az Európa szerte megerősödött, és Szovjet-Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Ebben a kritikus pillanatban érkezett meg kalandos úton a csepeli Weiss Manfréd Művekből 80 vagonnyi magyar hadianyag, ami döntőnek bizonyult: segítségével Varsó alatt sikerült megnyerni a csatát és megfordítani a háború menetét. A huszadik századi magyar - lengyel kapcsolatok közül nemzetközi hatásaiban is kiemelkedő, sorsdöntő magyar segítség története méltatlanul kevéssé ismert a magyar közvélemény előtt. A kommunizmus hosszú évtizedeiben tudatosan elhallgatták, a rezsim mindörökre törölni akarta a nemzet emlékezetéből. Míg a Tanácsköztársaság történetének megismerése már gyermekkortól kötelező volt, addig mély hallgatás övezte azt a tényt, hogy egy évvel később éppen Magyarországnak volt döntő szerepe abban, hogy a bolsevizmus nem borította lángba egész Európát.
Filmünk az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel. A több szálon futó cselekményt a különböző nézőpontok bemutatása, és kiváló szakértőkkel, magyar, lengyel, cseh, francia, német és román történészekkel készített interjúk teszik fordulatosabbá és megalapozottabbá. Korabeli haditechnikát is bemutató játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmünk célja a történet emlékének megőrzése és minél szélesebb körben való megismertetése. (Pannonia Entertainment Ltd.)

(több)

Galéria (32)