László Haris

László Haris

szül. 1943.02.09 (81 éves)
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Magyar Királyság

Életrajz

Számos jelentős csoportos kiállítás résztvevője, fotói közgyűjtemények tulajdonai (Janus Pannonius Múzeum Modern Képtár, Pécs; Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; Sárospataki Képtár, Sárospatak). Pályája már a kezdetektől nem a hagyományos fotóművészeti utat követi. A képző-, fotó- és filmművészet határain álló, ezeket nem ritkán átlépő képei gyakran egy parányi valóságrészlet makronagyításai. 1969-ben részt vesz a Szürenon kiállításon, bekapcsolódik a magyar avantgárd művészeti életbe.

A 70-es évek elején jelen volt a Szürenon és a művészetpolitikai viharokat is indított Balatonboglári kápolnatárlatok kiállítói között. Csoportos és egyéni akciói filozofikus mondandók megjelenítését célozták. 1975-ben folytatta le a Jel és árnyék akciót. 1975-ben készült az 1975. VI. 5. - négyszáznyolcvan képből álló fotószekvencia (jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében). Megismerkedik az animációs film technikájával. Fotósként, később animátorként számos film készítésében vesz részt. Kidolgozza a fotó-animáció eljárását, amit először Orosz István Ah, Amerika című filmjében alkalmaznak. Többnyire képzőművészekkel együtt dolgozik.

1982-2000 között kulturális és politikai plakátok fotómunkáit készíti grafikus barátaival. (Ducki Krzysztof, Horváth Mária, Orosz István, Pócs Péter). 1996-tól festmény részleteket fényképez, nagyméretű digitális nyomatokat készít. 1956. november 2-án, 13 évesen engedélyt kap szüleitől, hogy lefényképezze a forradalom helyszíneit. Az ekkor készült képeket 2006-ban kiállították a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban és Washingtonban.

1972-1980 közt fotográfus a Nagyító szerkesztőségében, 1980-90 közt standfotós a Pannónia Filmstúdióban, 1992-tól 1997-ig a Teszt Magazin fotográfusa. Fotográfiát tanít az ASA fotóművészeti szabadiskolában. Tagja volt a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj kuratóriumának. 2003-tól a Magyar Mozgókép Közalapítvány Animációs Szakkuratóriumának, 2004-től a Magyar Fotóművészek Szövetsége Elnökségének a tagja.

Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál

Színész

Filmek
2003

Telitalálat