Claudia Kovács

Claudia Kovács

Életrajz

Operatőr és kameraman. Kovács Claudia 12 éve van jelen a filmiparban. Operatőrként és kameramanként különféle produkciókon, dokumentum- és játékfilmeken, reklámokon és videóklippeken dolgozik. 13 évesen kezdett el ismerkedni a fotózással. A későbbiekben két kiállítás alkalmával volt lehetősége megmutatni alkotásait Budapesten. 2013-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőrművész MA szakán diplomázott.

Az egyetem után, 2015 és 2016 között, a Tel Aviv University posztgraduális képzésén kezdett el dolgozni első játékfilmjén. 2015-ben a Fred Kelemen által vezetett Sarajevo Talents Cinematography Masterclass résztvevője volt. Mindeközben folyamatosan azon dolgozott, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem VFX művész képzésén részt tudjon venni a 2017/2018-as évben.

Claudia különféle nemzetközi produkciókban dolgozhatott karrierje során. 2006-ban operatőr gyakornokként a BBC által készített Robin Hood című sorozatban, majd 2007-ben az Universal Pictures gondozásában készülő Hell Boy II. (r. Guillermo del Toro) című filmben kapott lehetőséget. 2012-ben az HBO A terapeuta című sorozatának, majd 2014-ben Nemes-Jeles László Oscar nyertes Saul fia című nagyjátékfilmjének kreditlistáján találkozhattunk a nevével. Az utóbbi években kameramanként a Royal Ballet Romeo and Juliet-jén, a Midsommar című horrorfilmen, illetve a Treadstone sorozaton dolgozott.

Specialitása a víz alatti felvételek készítése, amit Reisz Gábor Rossz versek című filmjében, illetve saját diplomafilmje során kamatoztatott. Dokumentumfilm operatőrként 2019-ben Szabó Réka A létezés eufóriája című játékfilm képi világáért felelt. 2013-ban Szilágyi Zsófia Impasse című filmjében, illetve Kovács Kristóf Besence Open című alkotásában volt operatőr. Mindkét film bekerült A kategóriás fesztiválok versenyprogramjába.

Ezekkel párhuzamosan a fotográfival is foglalkozik, illetve saját ötleteken dolgozik, melyek javarészt nemzetközi jellegűek. Célja, hogy megnyissa az emberek között lezárt kapukat a művészetek közismert nyelvével és egy folyamatos kommunikációt indítson el ezzel.

Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál

Operatőr