György Korda

György Korda

szül. 1939.01.04 (85 éves)
Budapest, Magyar Királyság

Életrajz

Korda György Budapesten született 1939. január 4-én. Színpadra először 1958-ban lépett, első sikerét a "Szeretni kell" című dallal aratta. Már az 1960-as évek elején Magyarország egyik legnépszerűbb énekese volt, azóta többmillió eladott lemezt tudhat magáénak. A beat térhódítása a táncdalstílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozik, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített versenyek, fesztiválok. Több fülbemászó olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez, ilyen volt például a "Mamma Maria" vagy a "Gyöngéden ölelj át".

„Gyuri megszokta, hogy a hölgyekre mindig mosolyogni kell, és így maradt. Mindig mosolyog” – mesélte felesége, Balázs Klári, akivel az 1980-as évek óta alkotnak egy párt. Saját bevallásuk szerint hosszú kapcsolatuknak az a titka, hogy sokat utaztak, és ezek az élmények megszépítették és fel is gyorsították az időt.

Korda György egész életében arról álmodozott, hogy fiataloknak énekel, de bármennyire is szerette volna, sosem hívták ilyen jellegű fellépésekre. Az utóbbi évtizedekben viszont könnyekig meghatja, hogy a legfiatalabb generáció is hangosan skandálja a nevét a koncertjei előtt. 2021-ben például új videóklipet készített a "Reptér" című 40 éves slágerhez, ami még a tizenévesek körében is népszerű. A 2022-es nyári Sziget Fesztiválon a Korda-koncert vonzotta a legtöbb látogatót. A házaspár örömmel nyilatkozta, hogy nem éreznek generációs különbséget sem a pályatársak, sem a hallgatóság körében. Napjainkban Korda György a Csináljuk a fesztivált! című tévéműsor zsűritagjaként kamatoztatja élettapasztalatát.

Nemzeti Archívum

Színész

Vendég