László Újváry

László Újváry

szül. 1945
Klagenfurt am Wörthersee, Ausztria

elhunyt 2017
nem tudni hol

Életrajz

Újváry László animációs életművének középpontjában a Mesék Mátyás királyról széria (1981–83) és a belőle készült egész estés moziváltozat, a Mátyás, az igazságos (1985) áll. Újváry László 1945-ben született az ausztriai Klagenfurtban; Óbudán nőtt fel, gimnáziumba viszont Kecskeméten járt – a Pannónia Filmstúdió 1971-ben alapított kecskeméti műhelyéhez Mikulás Ferenc invitálására az elsők között csatlakozott, miután korábban technikusként, műszaki rajzolóként, autó- és repülőgép-szerelőként kereste kenyerét.

Animátorként, tervezőként az 1970-es években olyan alkotók keze alatt dolgozott, mint Nepp József, Jankovics Marcell, Gémes József vagy Ternovszky Béla. A Gusztáv és a Vakáción a Mézga család egyes részeit társrendezőként jegyezte; egyedi filmes bemutatkozása a Nagyvárosi szerelem volt (1979), amelyet a Neoton zenéje ihletett. Bizonyos Magyar népmesék-epizódok megelőlegezték saját Mátyás király-szériáját: az Eb, aki a kanalát meg nem eszi (melynek tervezője volt) és A bíró okos lánya (amelyet már társrendezőként készített) az álruhába bújó és tréfákat kiötlő, szellemességeiről ismert uralkodó alakját szerepelteti.

Újváry egy évados Mátyás király-sorozata újdonságot hozott azzal, hogy a kecskeméti animációs szériák közül első ízben választott főhőseinek kizárólag emberfigurákat, s lemondott a varázs- és az állatmesei elemekről. Stílusa is újítónak mutatkozott: a 15. századi Magyarországot a reneszánsz festészet perspektivikus ábrázolásmódjának segítségével idézte meg a mélységi kompozíciókban és az átélezésekben. A nagyközönség persze nem a stiláris újdonságok, hanem derűt és bölcsességet ötvöző eleganciája és könnyedsége miatt zárta szívébe a szériát. A Mátyás, az igazságos közel félmilliós nézőszáma is erről árulkodik. A magyar animáció történetében Újváry László és Mátyás király neve mindig is össze fog tartozni.

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Rendező

Forgatókönyvíró