Marianne Krencsey

Marianne Krencsey

szül. 1931.07.09
Rákoscsaba, Magyar Királyság

elhunyt 2016.03.30 (84 éves)
New York City, New York, Egyesült Államok

Életrajz

Krencsey Marianne 1931. július 9-én született Rákoscsabán. Kislányként sem akart színésznő lenni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára járt, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői szakán folytatta tanulmányait. A főiskolás hallgatóra Mészöly Dezső, a Liliomfi (1954) dramaturgja hívta fel Makk Károly rendező figyelmét, aki nyomban szerződtette Mariska szerepére Darvas Iván és Dajka Margit mellé. A mesteri módon megalkotott vígjáték óriási sikert aratott. A szerelmesek bohóságai, a felhőtlen vidámság, a háttérben akkor még valóban biedermeiernek látszó balatoni táj csaknem két órára feledtette a diktatúra sivár és félelemmel teli mindennapjait. Krencsey Marianne mintegy harminc filmben szerepelt, többségüket még ma is sugározzák a televíziós csatornák: Két emelet boldogság, A 9-es kórterem, Gábor diák, Szegény gazdagok, A Noszty fiú esete Tóth Marival.

A II. világháború utáni időszak első igazi csillaga volt, szinte minden nagy nemzetközi filmfesztiválra meghívták. A Magyar Televízió nagy sikerű sorozatában, A Tenkes kapitányában a nyafka Amália grófnét alakította. A rendezői oklevelet is megszerezte, 1956-ban a budapesti József Attila Színházban Prosper Mérimée A művésznő hintaja című egyfelvonásosát állította színpadra. Színpadi pályája a Vígszínházban indult, Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett folytatódott, majd 1963-tól 1966-ig a József Attila Színház tagja volt. Sikert sikerre halmozott, 1966-ban mégis kénytelen volt elhagyni az országot. Harmadik, orvos férjével nehezen hozták meg a döntést, de feljelentették és besúgásra akarták kényszeríteni őket.

Távollétükben két-két év letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték őket. New Yorkban telepedtek le. „Amikor az ember kiszakad a világból, olyan, mintha felnőtt korában újszülötté válna” – fogalmazott 2007-ben, egyik hazalátogatása alkalmából. Egy percig sem gondolt arra, hogy Amerikában színésznőként keresse a kenyerét. Irodalmi esteket szervezett, tevékeny szerepet vállalt újdonsült barátnője, Karády Katalin tengerentúli megismertetésében. Az 1970-ben létrehozott New York-i Fészek Klub egyik alapítója volt, és 1993-ban az ő vezetésével alakult meg a Magyarság Jó Hírét Védő Liga. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2016 márciusában hunyt el New Yorkban, a budapesti Farkasréti temető művészparcellájában helyezték örök nyugalomra.

MTVA

Színésznő