Mohammad Rasoulof

Mohammad Rasoulof

szül. 1973
Šíráz, Irán

Életrajz

Iráni független filmes rendező, író, producer. 1972-ben született Shirazban. Az egyetemi szociológiai tanulmányai alatt kezdett dokumentum és rövidfilmeket készíteni. Első filmje, a Gagooman (2002) az iráni Fajr Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Film díját. Második filmje, a Jazireh Ahani (2005) megjelenése után problémái akadtak az iráni cenzúratötvénnyel, s ezért jelentősen beszűkültek filmes lehetőségei.

Legalább hét játékfilmet készített, melyek közül, a cenzúra miatt, egyet sem mutattak be Iránban, bár filmjei komoly népszerűségnek örvendenek külföldön. Rasoulof filmjei 2010-ig főleg az allegórikus elbeszélés kifejezési eszközén alapultak, ám ekkor a direktebb kifejezési forma mellett tette le a voksot. 2010 márciusában letartóztatták egy Jafar Panahival közös film forgatásán. A perben hat év börtönre ítélték, amit később egy évre csökkentettek, majd óvadék fejében szabadon engedték.

Filmjei számos elismerést kaptak. 2011-ben a Bé Omid é Didar (2011) a cannes-i Un Certain Regard programjában legjobb rendezői díjat nyert. 2013-ban a Dast-Neveshtehaa Nemisoosand (2013) FIPRESCI díjat kapott. Végül, 2017-ben Cannes-ban az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Lerd (2017) c. filmje. Amikor 2017 szeptemberében hazaérkezett Iránba, hivatalosan megtiltották, hogy elhagyja az országot, ami még most is érvényben van.

A nemzetbitonság veszélyeztetésével és az iszlám kormányzat elleni propaganda terjesztésével vádolták, amiért egy év börtönt kapott és eltiltották minden politikai és társadalmi szervezeti tagságtól. Mindezen korlátozások ellenére továbbra is dolgozik. A tavalyi évben a Hatchback Ghermez és a Pesar-Madar c. játékfilmek producere és forgatókönyvírója volt.

Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál

Forgatókönyvíró

Rendező

Producer