Albert Hanan Kaminski

Albert Hanan Kaminski

szül. 1950.08.28 (73 éves)
Uccle, Belgium

Életrajz

Albert Hanan Kaminski Belgiumban született 1950-ben. A ’70-es években főcímeket és gyereknek szánt rövid animációkat készített az akkor formálódó Izraeli Televíziónak. A ’80-as években a Szezám utca rajzfilm-szérián dolgozott és annak izraeli (Rehov Sumsum) és palesztin (Shaara Sumsum) verzióiban szintén rendezett. Az első televíziós sorozatát a France3-nak és a Svájci Televíziónak készítette Les Betises címmel.

Később találkozott Paul Grimault-val, aki mentorává vált az első egész estés rajzfilmje, az Áron és a csodák könyve munkálatai közben (1995), amiért több díjat is nyert. A film a Nobel-díjas Isaac Bashevis Singer elbeszélései alapján íródott, zenéjét az Oscar-díjas Michel Legrand szerezte és az Emmy-díjas Sheldon Harnick dolgozott a dalszövegeken. 1998 és 2008 között animátor volt a Babar: Az elefántok királya rajzfilmben, olyan elismert egész estés animációs és televíziós-szériát jegyzett rendezőként, mint a Pettson és Findusz (Pulcinella-díj, 2001), Heidi, A fantasztikus léggömb-utazásLevelek Félixtől és a The Wumblers.

2015-ben a Pucinella-életműdíjjal tüntették ki a velencei Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon. Kaminiski jelenleg Tel-Avivban él, itt készítette el utolsó egész estés animációs filmjét Salamon király kalandjai (2017) címmel, amely az első izraeli–magyar koprodukció volt. Egyetemi docens a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián és a Tel-Aviv Egyetem Film tanszékén.

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Rendező

Forgatókönyvíró