Dorottya Zurbó

Dorottya Zurbó

szül. 1988
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Magyarország

Életrajz

2014-ben szerzett diplomát az SZFE által indított DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában, ami három neves európai filmakadémián zajlott: SZFE (Budapest, Magyarország), Lusófona (Lisszabon, Portugália) és LUCA (Brüsszel, Belgium). Korábban az ELTE Filmtudomány szakán végzett kitüntetéses oklevéllel. 2015 szeptemberétől az SZFE DLA programjának hallgatója és oktató az SZFE Dokumentumfilm-rendező MA és a Docnomads Mesterképzésekben.

Filmjeit több alkalommal választották a Docnomads program reprezentatív alkotási közé és számos hazai és nemzetközi fesztiválon bemutatták őket (Verzió, DocLisboa, ZagrebDox, One World, Astra). Távolság (2017) című rövidfilmje a Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában szerepelt. A monostor gyermekei (2017; társrendező) című egészestés dokumentumfilmje, amely Bhutánban játszódik az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában került bemutatásra.

A film azóta több, mint húsz nemzetközi fesztiválmeghívást kapott (True/False, Ambulante, DOK.fest München, San Fransisco IDFF) és Japánban és itthon is mozi forgalmazásba kerül. A Könnyű leckék (2018), ami egy szomáliai kamaszlány magyarországi beilleszkedéséről szól, az első önálló rendezői debütálása. A dokumentumfilm a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának keretében készült és az idei Locarnói Fim Fesztivál Kritikusok Hete versenyszekciójában kerül bemutatásra.

Mediawave

Rendező

Operatőr

Dokumentumfilm
2024

A boldogság ügynöke

2017

Távolság

Forgatókönyvíró

Dokumentumfilm
2017

A monostor gyermekei

 

Távolság

Vágó

Dokumentumfilm
2017

Távolság

Producer

Dokumentumfilm
2022

The Silence of the Banana Trees

2020

The Lamb