Arab tengerek

(sorozat)
Dokument
Kanada, 2017, 5x47 perc

Tartalmak(1)

1. A Korall-kert húsevői: A tengerekben számtalan húsevő élőlény él. A korallzátonyokon cápák és ráják járőröznek és lesik prédájukat. Tudják meg, hogyan csalják csapdába áldozatukat a magukat álcázó mérgező halak, és hogyan falják fel gyanútlan célpontjaikat a páncélos ragadozók.
2. A korall varázslói: Az Arab-félsziget körüli korallzátonyok adnak otthon a természet legbámulatosabb illúzionistáinak. A színesen pulzáló élőlények egy szempillantás alatt képesek átalakulni, de repertoárjuk nem merül ki ezekben a mutatványokban. Mert a veszélyes vizeken a jó álca életet menthet.
3. Lakoma a szigeten: Omán partjai mellett a nyári időben felszínre kerülnek az óceán mélyén rejtőző tápanyagok, és az arab napfénynek hála az élet burjánzásnak indul. A kisebb halak szaporodnak, és petéik megtöltik a vizeket. Ennek a svédasztalnak pedig egyetlen ragadozó sem tud ellenállni.
4. A korallzátony védelmezői: Eljött a nyár az Ománi-öbölben. A perzselő arab napfény akár 30 fokosra is felmelegítheti a sekélyebb vizeket, így a hatalmas korallzátony mentén burjánzásnak indul az alga. Ez pedig több ezer éhes növényevőt vonz ide, amivel kezdetét veszi a halak közti csata az élelemért.
5. A teknős öröksége: A tengeri teknős a Föld egyik legrégibb faja. Ezek az ősi tengerjárók még a dinoszauruszoknál is régebb óta élnek a bolygón, több mint 100 millió éve vannak köztünk, és szinte semmit sem változtak. Mostanra azonban mind a hét még élő faj a kihalás szélére került. (DIGI Animal World)

(több)