Az utolsó falusiak

(fesztivál filmcím) (sorozat)
  • Franciaország The Last Peasants
összes plakát
? %
Dokument
Egyesült Királyság / Franciaország, 2003, 3x50 perc

Rendező:

Angus MacQueen

Tartalmak(1)

A filmet 16 hónapon át forgatták egy észak-romániai kis falucskában, Budestiben. Az utolsó falusiak néhány család életét, szerelmeit, utazásait és tragédiáit követi nyomon.

Első film: Utazások.  A kommunista időkben hatalmas Damian-család mostanra a falu legszegényebb családja lett. Ion és Maria mindent megtesz, hogy kijussanak. De sem a báty, sem a sógornő élete nem rózsás odakint. Házasságaik széthullóban, küzdenek azért, hogy életük másról is szóljon, ne csak a munkáról és a pénzről.

Második film: Kísértés.  Az Oprisc család generációkon át a legtekintélyesebb család volt a faluban, a világháborúk, a megszállás és a kommunizmus idején is. De a tíz év ,,kapitalizmus és demokrácia" mindazt fenyegeti, amit ők képviselnek. Van egy vízzel hajtott cséplőgépük, övék a falu gabonájának 10%-a. De a gyerekek nem akarják átvenni a farmot.

Harmadik film: Jó feleség.  A harmadik epizód két család sorsát követi nyomon. Az egyik úgy döntött, hogy a faluban marad, a másik kettévált: a feleség Párizsba ment, a férj maradt. A Jó feleség a változásról szól. Arról, hogyan élnek a bevándorlók nyugaton, majd visszatérvén hogyan alakítják át otthonaikat, környezetüket. (Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

(több)