80 nap alatt a föld körül

(Tévéfilm)
  • Egyesült Államok Around the World in 80 Days

Tartalmak(1)

Phileas Fogg (Pierce Brosnan) angol arisztokrata fogadást köt a londoni Reform Klubban, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Még aznap éjszaka útnak indul inasával, a francia Jean Passepartout-val (Eric Idle). Indulásuk előtt azonban kirabolták a Angol Bankot, ezért a gyanú a sebtében távozó Phileas Foggra terelődik. A bank Wilbur Fix (Peter Ustinov) nyomozót küldi Foggék után. Kezdetét veszi a számtalan kaland – szárazföldön, vízen, levegőben egyaránt.

1. rész: 1872-ben Phileas Fogg, a szokásai rabságában élő brit úr 20.000 fontba fogad a Reform Klub tagjaival, hogy 80 nap alatt körbeutazza a földet. Ugyanekkor rejtélyes rablás történik az Angol Banknál, s nyoma vész 55 ezer fontnak. Miután a személyleírás Phileas Foggra illik leginkább, a Scotland Yard a kitartóan nyomozó Fixet küldi a világkörüli útra indult Fogg és talpraesett francia szolgája, Passepartout nyomába. Vonaton, hajón, hőlégballonnal indul a nagy kaland, amelynek során a Párizsi Kommün zűrzavara és egy viszontagságos hajóút után Foggék megérkeznek az indiai Bombaybe, ahonnan vonattal folytassák tovább útjukat. Mielőtt azonban elhagynák Indiát, Fogg elhatározza, hogy megmenti a máglyahaláltól a szépséges, indiai Auda hercegnőt, akit a barbár helyi törvények kényszerítenek erre a szomorú sorsra. 
2. rész: Phileas Fogg két társával egy hatalmas elefánt hátán az indiai dzsungelt szeli át, amikor észreveszik, hogy egy fanatikus csoport emberáldozatra készül. Bátorságukkal és leleményességükkel megmentik a tűzhaláltól a szépséges Auda hercegnőt, majd magukkal viszik világkörüli útjukra. Kalandos útjuk Calcuttán, Hongkongon, Burmán, Kínán át vezet, eközben megmentik a burmai király életét, többször életveszélybe – banditák fogságába és tomboló tengeri viharba – kerülnek, Yokohamában megtalálják az elveszett Passepartout-t. A tengernyi kaland közepette Phileas Fogg és bájos utitársnője egymásba szeretnek... 
3. rész: A burmai trónörökös sikeres kiszabadítása miatt megjavulnak a brit–burmai kapcsolatok, ezért Phileas Fogg híre még a királynőhöz is eljut. A világkörüli utazók megérkeznek San Franciscóba, ahol egy mulatóhelyen Auda hercegnő megtetszik a rettegett banditának, Jesse James-nek. Emiatt Phileas Fogg és a bandita között verekedés robban ki. Foggék vonattal szelik át a vadnyugatot, ahol előbb Jesse James, majd vérszomjas indiánok támadnak rájuk. De rendíthetetlenül folytatják útjukat: előbb egy sínautóval, később az Atlanti-óceánon egy kis magángőzös fedélzetén. Megérkeznek Liverpoolba. Már biztosnak tűnik a győzelem, amikor a kikötőben Fix letartóztatja az elképedt Phileas Foggot. (Film+)

(több)