Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

összes plakát
? %
Dokument
Magyarország, 2016, 2x25 perc

Tartalmak(1)

A XX. században az erdélyi magyar arisztokrácia ősi törzse recsegve rendült meg. Az I. világháború után, mikor Erdélyt Romániához csatolták a legtöbben Magyarországra menekültek. Majd nem sokkal később a II. világháború után innen is menekülniük kellett. Róma, Tanger, London, Párizs vagy New York lett az új otthonuk. Filmünk arra keresi a választ, hogy mi maradt a gazdag örökségből, és hogyan tekintenek vissza az Óhazára a késői utódok. A film annak jár utána, hogy mi maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a XXI. századra.
1. rész (A Bánffy család): 
Bánffy Katalin grófnő a Kolozsvár melletti Bonchidán (az erdélyi Versailles-ban) és Budapesten nőtt fel. 1947 óta Tanger-ben, Marokkóban él, amerikai katonafeleségként érkezett oda, lányai Nicolette és Elisabeth, New Yorkba és Párizsba költöztek. A grófnő idős, ritkán nyilatkozik, de ebben a filmben felfedi családja titkait.
2. rész (A Bethlen család): Gróf Bethlen István miniszterelnök az egyik főszereplő, párhuzamba állítva az egyik dédunokával. A gróf miniszterelnökségéről egy kutatót, a bethleni ág örökségéről egy történészt kérdeztünk. Bethlen István közvetlen leszármazottai Olaszországban és Argentínában élnek. Ellátogattunk hozzájuk Milánóba. A dédunokák nem beszélnek magyarul. Egyikük kávékereskedő, másikuk a Walt Disney igazgatója lett. Mit tudnak a dédapjukról. A filmből megtudhatjuk. (Magyar Filmhét)

(több)