A Karib-tenger és szigetek élővilága

(sorozat)
  • Németország Wild Caribbean - Rhythms Of Life
összes plakát
? %
Dokument
Németország, 2018, 3x52 perc

Tartalmak(1)

1. rész: A Karib-tenger élővilága komoly kihívások elé néz a globális felmelegedés és az özönfajok, például, a tűzhal elszaporodása miatt. A térség csúcsragadozói a cápák, amelyek közül mára sok faj veszélybe került. Más ragadozó halak is fogyatkoznak, ami komolyan érinti a térség korallzátonyait és a helyi, halászatból élő lakosságot. Némelyik eldugott sziget viszont számos endemikus faj otthona, ami bizonyítja az élővilág alkalmazkodó-képességét. Biológusok és búvárok küzdenek a térség biológiai sokféleségének megőrzéséért.
2. rész: A Dominikai Köztársaság és Guadeloupe vulkanikus szigetek halmaza, ahol a tűzhányók tevékenysége meghatározza a tenger és a szárazföld élővilágát. A halak érdekes túlélési praktikákat alkalmaznak, hogy mérgező gázok és forró vízkitörések között éljenek és szaporodjanak. Közben lelkes helybéli védi a kérgesteknősök fészkeit. Biológusok próbálják megfejteni a térségben kivételesen viselkedő ámbráscetek kommunikációját, illetve megmenteni egy kihalás szélére került békafajt.
3. rész: A Karib-térség víz alatti és víz feletti világa kölcsönhatásban van egymással. A kvézálok, katonaarák és csuklyásmajmok eldobálják a köderdő fáinak magvait, így gondoskodnak azok fennmaradásáról és terjedéséről. Az ember azonban pusztítja a páratlan élőhelyeket, például, a Panama-csatorna építése miatt. A bemosott törmelék megfojtja a korallokat, amelyek számos nyüzsgő zátonyt képeznek a karibi szigetek körül. A természet hamar magára talál, de az élővilág még sokáig nem lesz olyan változatos, mint azelőtt volt. (MTVA)

(több)