Vad vidékek - Mexikó

(sorozat)
Dokument / Történelmi
Egyesült Királyság, 2017, 3x49 perc

Tartalmak(1)

Hegyvilág (1. rész): Az amerikai szuperkontinens csúcsán, a kontinensek találkozásánál van egy természeti értékekben bővelkedő ország, az égbe meredő hegyóriások a vulkánokkal, a perzselő homok, és a titkos folyók hazája: Mexikó. A Sierra Madre nem véletlenül jelenti azt, hogy Anyahegység. Hatalmas vonulatai az élet elképesztő sokféleségét táplálják, és elősegítették a Föld egyik legcsodálatosabb civilizációjának a megszületését. Itt találhatjuk a fekete medvéket, a hosszúfülű szelindekdenevéreket, a vörösorrú koátikat, és a színpompás, rövidéletű milliónyi lepkét. Az ország legismertebb élelmiszerei, a csili, a kukorica és az avokádó, valamint a tecquilával megajándékozó kék agávé mind a mexikói fennsíkokról származnak. Az aztékok hittek abban, hogy a hegyek közelebb visznek minket az éghez. Mexikó Anyahegységében megérthetjük, hogy miért.
A maja erdők (2. rész): 
Mexikó déli részén van egy titokzatos erdő a Yucatan. A maja ősi templomai még mindig az erdők felett helyezkednek el, amely a jaguárok, a majmok és az élénk trópusi madarak számára ad otthont. Ebben az óriási, közel ötvenezer négyzetmérföldes erdőben nincsenek jelentősebb folyók, mégis hatalmas vizes alvilág húzódik a mélyben, amelynek nagy része még mindig feltárásra kerül, és amely kulcsfontosságú, hogy az állatok és az emberek túlélhessék a száraz évszakot. Mindegyik cenote egy oázis tápláléka, különös álltokkal, növényekkel teli: a feketetorkú motmotok, a fojtó fügefák, a barlangi fecskék, a füstös szajkók, a bőgőmajmok, a flamingók, a sórákok, a kávéültetvények.
Tikkasztó Észak (3. rész): Észak-Mexikó az ország legszárazabb régiója, amelyet két nagy sivatag ural - a Sonoran és a Chihuahuan. És ahogy nyugat felé haladsz, a körülmények egyre forróbbak, szárazabbak és nagyobb kihívást jelentenek. Ebben a filmben feltárulnak azok az erők, amelyek megteremtették ezt a száraz világot, amely az itt élő állatokat, növényeket alkalmazkodásra késztették. Ezeken a száraz füves pusztákon él Mexikó egyik társaságkedvelő állata, a feketefarkú prérikutya, az Aplomodo-sólyom, a skorpió, a fehérszárnyú denevér, a kéklábú szula, de itt nő a Larrea-bokor, a vad csili és a kandeláberkaktusz. (MTVA)

(több)