Az ausztrál vadon titkai

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Secrets of Wild Australia
Dokument
Egyesült Királyság, 2016, 7x47 perc

Tartalmak(1)

1. A kígyók titkos élete: Ausztrália kígyói éppolyan lenyűgözőek sokféleségükben, mint a táj, amelyen élnek: több mint 300 faj található meg itt, az emberre ártalmatlantól az életveszélyesig. A déli halálkígyótól, amely emberi szemmel szinte követhetetlen sebességgel csap le, az ametisztpitonig, amely képes nyomon követni áldozatát - a kígyók tudják, hogyan maradjanak fenn ezen a barátságtalan vidéken!
2. A dingók titkos élete: Ez a vadkutyafaj már legalább három és félezer éve él Ausztrália partjain. A dingó valószínűleg az ázsiai farkas leszármazottja, ugyanakkor külön fajt alkot - eltér a farkastól és a háziasított kutyától is.
3. A krokodilok titkos élete: Queensland és az Északi terület vizeiben rejtőznek a Föld legnagyobb ma élő hüllői, amelyek Ausztrália legveszélyesebb állatai közé tartoznak. A krokodilok veszedelmes ragadozók, akik tökéletesen alkalmazkodtak a vízi élethez; állkapcsukkal bármit képes összeroppantani, és sebesek, akár a villám. Már jóval a dinoszauruszok előtt megjelentek a földön, és több millió évvel túléltél őket. Ausztráliában ma védettnek számítanak, és számuk az elmúlt években növekedni kezdett.
4. A repülő rókák titkos élete: Az ausztrál alkonyatból repül elénk bolygónk egyik legsikeresebb emlőse, a denevér, akik közül az egyik leginkább társas lény a repülőkutya. A több mint egy méteres fesztávolságú szárnyakkal rendelkező szürkefejű repülőkutya az ország legnagyobb gyümölcsevő denevérfaja.
5. Az apró erszényesek titkos élete: Minden erszényes hasonlít a többire, így a ritkább fajok azok, amelyek igazán bemutatják, mennyire el tudnak térni egymástól - és kevés erszényes alkalmasabb a velük született jellegzetességek bemutatására, mint a kurtafarkú kenguru vagy az erszényesnyest.
6. A bogarak és pillangók titkos élete: Ausztrália trópusi erdőségei első pillantásra üresnek és némának tűnnek - de ha közelebbről vesszük szemügyre őket, akkor tele vannak élettel. Kevés helyen él meg az országban annyiféle rovar, mint itt. A lombkoronától az aljnövényzetig mindenhol ott vannak - és meg kell küzdeniük a túlélésért. Az életnek ebben a hatalmas harcában a rovarok elképesztő túlélési módokat fejlesztettek ki: az ugrópókok hangyának álcázzák magukat, a hangyák lárváikat használják ragasztópisztolyként, mikor felépítik bonyolult táboraikat a fák tetején, egyes falevelek pedig valójában botsáskák.
7. Az ivóhely: Ausztráliáról sokaknak csak a tengerpartok és a sivatagok jutnak eszébe, pedig akadnak itt olyan kis paradicsomok, amelyek a legizgalmasabb és legismertebb állatoknak adnak otthont. Ezek az ivóhelyek. Az ország trópusi éghajlatú északi részén édesvízű mocsarak és vízgyűjtők találhatók, melyek sokszínű ökoszisztémák kialakulását tették lehetővé, élőhelyet adva a madarak, rovarok, halak és édesvízi krokodilok döbbenetesen sok fajának. (Love Nature 4K)

(több)