Élet az SS-ben

(Tévéfilm)
  • Franciaország Dans la tête des SS (több)
Dokument / Történelmi
Franciaország, 2018, 106 perc (Alternatív 2x52 perc, TV verzió: 45 perc)

Rendező:

Serge de Sampigny

Szereplők:

Adolf Hitler (a. f.), Heinrich Himmler (a. f.)

Tartalmak(1)

A kétrészes történelmi minisorozat az SS véres történetét tárja elénk ritka archív felvételek segítségével. A hírhedt Védőosztag néhány tagja még ma is él, és vállalta, hogy nyilatkozik a műsor készítőinek.

Hitler ördögi elitje: Hitler 1925-ben afféle elvakult, a hatalom mellett a végsőkig kitartó magánhadseregként alapította az SS-t. Az intenzív propagandával toborzott fiatal német aktivisták maximálisan beváltották a Führer reményeit: koncentrációs táborokban szolgáltak, és hatékonyan segítettek börtönbe juttatni a zsidókat, a kommunistákat és a Harmadik Birodalom megannyi valós és vélt ellenségét.
Hitler gyilkoló gépezete: A 2. világháború alatt Hitler afféle gyilkológépezetté „fejlesztette” az SS-t, melynek a náci rezsim ellenségei megsemmisítése volt a feladata. Az agymosáson átesett fiatal aktivisták a kezdetektől gondolkodás nélkül mészárolták a kommunistákat és a zsidókat, majd aktív részt vállaltak a sok millió embert örökre elnyelő koncentrációs táborok létrehozásában és működtetésében.
Út a hatalomba: Az SS-t Hitler eredetileg a saját biztonsága garantálására hozta létre az 1920-as években, Heinrich Himmler vezetése alatt azonban a szervezet az ország legrettegettebb politikai, katonai és biztonsági erejévé nőtte ki magát. A még élő tagok egy része ma már végzetes hibaként tekint az SS-be való belépésére, mások viszont most is védik és indokoltnak látják szörnyű tetteiket. A film személyes visszaemlékezések és eddig nem látott archív felvételek segítségével mutatja be a hírhedt Védőosztag belső életét. (National Geographic)

(több)