Pantanal, a brazil éden

(sorozat)
Dokument
Kanada, 2016, 10x48 perc

Operatőr:

Cristian Dimitrius

Tartalmak(1)

1. Majmok udvara: A világ legnagyobb trópusi mocsarának, a Pantanalnak déli széle semmihez sem fogható táj, ahol olyan sokszínű az állatvilág, hogy még a tudósoknak is nehezére esik megérteni a sokrétű kapcsolatot az állatok között. A Bodoquena-hegység fennsíkja a bejárat Pantanal árnyas mocsárvilágába. A víz itt kristálytiszta, hiszen 600 millió éves mészkő szűri meg, így betekintést nyújt a víz alatt folyó életbe. Vízesések, tufagátak, barlangok és akár 50 méteres láthatóságot nyújtó, kristálytiszta folyók világa ez.
2. Madárparadicsom: A Pantanal déli mocsara minden évben több mint 650 ritka és jól ismert madárfaj paradicsomává alakul, akik itt gyűlnek össze a szaporodás idejére.
3. Pekarik partija: A Pantanal mocsarainak szívében van egy környék, ahova kevés ember tette még be a lábát. Az ember közelségének hiánya teszi tökéletes élőhellyé a zajos, háromszáz fős fehérajkú pekaricsorda számára. Ezek a nagyméretű, malachoz hasonló emlősök akár 45 kilósra is megnőhetnek. Nevüket az állukon növő fehér szőrről kapták.
4. Jaguárodú: Brazília szívében él az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje, a varázslatos jaguár, e gyönyörű és sokszínű vidék bámulatos uralkodója.
5. Macskák vidéke: A rejtőzködő, sérülékeny ocelot sok országban felkerült már a veszélyeztetett fajok listájára. Azonban a világ legnagyobb trópusi mocsarának, Pantanalnak a déli csücskében úgy tűnik, ez a lenyűgöző macskaféle visszatérőben van. Egy fiatal kutatókból álló csapat pedig megpróbál rájönni arra, hogy miért.
6. Az Amazonas majmai: A brazil amazóniai őserdő déli részén élnek az Újvilág legokosabb és legügyesebb majmai, a fehérképű pókmajmok. Hosszú farkukat szinte ötödik lábként használják, és csak a legritkább esetben ereszkednek le a földre a fák lombkoronájából. Ők az erdőjük igazi szóvivői.
7. A kapibarák tava: A Pantanal északi szélén, a Föld egyik legnagyobb trópusi mocsárvidékén van egy kis tó, amely szokatlan rágcsálócsaládnak ad otthont. Nem éppen a megszokott patkányokra vagy mókusokra gondoljunk, hiszen ezek az óriások akkorák, mint egy bárány! A száraz évszak közepén a csapat több mint egy tucat kölyköt nevel és óv minden nap, ami nem kis feladat, hisz ezek a kedves óriások sok ragadozó számára remek prédát jelentenek.
8. Nanduk paradicsoma: A száraz évszakban, az ártérből visszahúzódó víz nyomán feltáruló fűmezők számos fajnak adnak otthont a Pantanalban: óriás hangyászoknak, sörényes farkasoknak és nanduknak - Dél-Amerika legnagyobb madárfajának.
9. Az óriásvidra menedéke: A Pantanal déli szélén, a világ egyik legnagyobb trópusi mocsárvidékén Carolina Ribas biológus és helyi vezetője, Arilei Terena az óriásvidrák fészkét keresik. Nagy méretük és veszekedős természetük ellenére a veszélyeztett óriásvidrák híresen ügyes rejtőzködők.
10. A Pantanal régió: A Pantanal a világ egyik legcsodálatosabb növény- és állattelepe. A tudósok szerint 80 emlősfajnak, 650 madárfajnak, 50 hüllőfajnak és több mint 300 halfajnak ad otthont. Ez a Föld legnagyobb trópusi mocsárvidéke, de mindeközben a legkíméletlenebb élőhelyek egyike is. (Love Nature 4K)

(több)