Özönvíz

Kaland / Háborús
Lengyelország / Szovjetunió, 1974, 316 perc (Alternatív 177 perc)

Rendező:

Jerzy Hoffman

Adaptáció:

Henryk Sienkiewicz (könyv)

Operatőr:

Jerzy Wójcik

Zeneszerző:

Kazimierz Serocki

Szereplők:

Daniel Olbrychski, Małgorzata Braunek, Tadeusz Łomnicki, Kazimierz Wichniarz, Władysław Hańcza, Ryszard Filipski, Leszek Teleszyński (több)
(további alkotók)

Tartalmak(1)

Szabadság, szerelem.... e kettő Henryk Sienkiewicz nagyívü regényének főtémája. A filmet hazánkban is nagy sikerrel vetítették, a hetvenes évek egyik legnépszerűbb mozifilmje volt. A svédek elleni háború alatt játszódó történet gyakorlatilag a lengyel honvédelemnek, a függetlenség megőrzése érdekében vívott harcnak állít emléket. A 17-században a lengyel főnemesség árulása folytán svéd csapatok árasztják el Lengyelországot és megkezdődik az évekig tartó harc. A küzdelemben az egész nemzet részt vesz. Az eseményeknek ebbe a szövetébe fonódik Wolodyjowski lovag, Radziwill és Boguslaw hercegek és Andrzej Kmicic, valamint szerelmese, Olenka sorsa.
Olenka kezét és birtokát nagybátyja, a fiatal, duhaj, vad vérmérsékletű, Andrzej Kmicic-re hagyta, aki először teszi tiszteletét a lubicz-i birtokon. Barátaival érkező Jendrus már az első ittas éjszakán olyat tesz, mellyel megsérti a mélyen vallásos Olenkát. Az ellenállhatatlan erejű Kmicic meghódítja Olenkát, a lány megmenti üldözőitől, de örökre elküldi magától. Kmicic azonban visszatér és elrabolja Olenkát... (MTVA)

(több)