A vadon világa

(sorozat)
Dokument
Csehország / Egyesült Királyság, 2016, 13x26 perc

Tartalmak(1)

Miként tudnak az állatok a legszélsőségesebb környezeti feltételekhez is alkalmazkodni? És hogyan függnek az egyes élőhelyek az őket lakó ezernyi fajtól? A sorozat a természet izgalmas belső viszonyrendszerét tárja elénk az afrikai szavannától az amazóniai esőerdőig és a Nagy-korallzátonytól az Északi-sarkvidékig. Ismerj meg csodálatos tájakat és még csodálatosabb alkalmazkodási módszereket a Nat Geo Wild lenyűgözően szép sorozatában!

Amazóniai esőerdő: Amazónia a világ legnagyobb kiterjedésű esőerdeje és legsokszínűbb, legnagyobb fajgazdagságú élőhelye. A film ebbe a nagyszerű – a Föld ökológiai egyensúlya szempontjából kulcsfontosságú – rengetegbe látogat, többek közt anakondákat, lajhárokat, kajmánokat, madárpókokat és folyami delfineket lencsevégre kapva természetes élőhelyükön.

Afrikai szavanna: Afrikát hajlamosak vagyunk azonosítani a szavannával, s nem véletlenül: a legendás füves élőhely a kontinens közel felét lefedi, s olyan ikonikus állatoknak szolgál az otthonául, mint az oroszlán, az elefánt, a gnú, a gepárd, vagy épp a zsiráf. A film a Föld egyik legfontosabb és egyben legtörékenyebb ökoszisztémáját tárja a nézők elé…

Nagy-korallzátony: A korallzátonyok a tenger legsokszínűbb, ökológiai szempontból legértékesebb ökoszisztémái, nem véletlenül szokták őket a „tenger esőerdejének” is hívni. A film az Ausztrália keleti partjai előtt húzódó Nagy-korallzátonyhoz kalauzolja a nézőket, többek közt polipokról, dugongokról, medúzákról, tengeri teknősökről és fehéruszonyú szirtcápákról is csodálatos felvételeket bemutatva.

Északi-sarkvidék: Az Északi-sarkvidéknek van egy nagy előnye: az éghajlata annyira mostoha és elviselhetetlen, hogy az ember ez idáig nem tudta benépesíteni és tönkretenni. Az állatok azonban sokkal jobb alkalmazkodók az embernél, így a film stábját jegesmedvék, rozmárok, jávorszarvasok, farkasok és kardszárnyú delfinek fogadták a végtelen fagyos sivatagban és a partjait mosó vizekben…

Amerikai préri: A Sziklás-hegység esőárnyékos keleti előterében egy nyílt, különleges, többnyire csak füves vegetációval borított ökoszisztéma alakult ki: a préri, mely egykor Észak-Amerika jelentős részét elfoglalta, de amely mára az emberi tevékenység hatására eredeti kiterjedése töredékére zsugorodott össze. A film a préri utolsó bolygatatlan foltjaira látogat, bölények, vörös rókák, villásszarvú antilopok, fehérfejű rétisasok és vadlovak nyomában.

Ázsiai dzsungelek: Miként lehet életben maradni, sőt szaporodni és utódokat nevelni a világ legősibb, legjárhatatlanabb esőerdeiben? És hogy néz ki egy hamisítatlan magashegyi köderdő? A filmben Ázsiába látogatunk, ahol a repülőkutyák, az ugrópókok, a vízibivalyok és az ázsiai elefántok példáján keresztül az adaptáció legbámulatosabb formáival ismerkedhetünk meg.

Nyílt óceán: A Föld felületének több mint 70%-át óceánok borítják, mégis alig tudunk valamit erről a fontos élőhelyről, mert a kutatóknak eddig az ökoszisztéma mindössze 10%-át sikerült többé-kevésbé feltárniuk. A film a tudomány eme adósságát igyekszik leróni a világóceán legizgalmasabb tájain ördögráják, hosszúszárnyú bálnák, barrakudák, delfinek és cetcápák közé merülve.

Vizes élőhelyek: A vizes élőhelyek – legyenek sós- vagy édesvizűek – a Föld leggazdagabb, legváltozatosabb, biológiailag legsokszínűbb ökoszisztémái közé tartoznak. A gyönyörű film mocsarak, lápok, mangróveerdők és lagúnák mélyére látogat, hogy természetes környezetükben lesse meg az ott táplálkozó és szaporodó madarakat, békákat, teknősöket, rákokat és krokodilokat.

Sivatagok: A forró, víztelen kő- és homoksivatagok ugyan szélsőségesen mostoha és barátságtalan élőhelyek, ám ez távolról se jelenti azt, hogy élettelenek lennének. Az evolúció ugyanis meghökkentően innovatív és találékony, ha adaptációról van szó, így a világ sivatagaiban a skorpióktól a csörgőkígyókig és a tevéktől a gyíkokig állatfajok sokasága találja meg a számítását.

A levegő urai: A madarak a szabadság jelképei az ember szemében, ám az életük valójában távol van a szabadtól és kényelmestől: a szeszélyes irányú szelektől a szintén változékony termikekig láthatatlan tényezők sokasága korlátozza őket, az olyan új keletű, emberi eredetű hatásokról nem is beszélve, mint a légszennyezés és a földfelszíni élőhelyek riasztó mértékű degradációja.

Édesvizek: Tavakban és folyókban élni – sajnos nagyon úgy tűnik – fényűző dolog. Sőt: életveszélyes. A statisztikák szerint ugyanis az édesvízi fajok ötször nagyobb ütemben halnak ki, mint a szárazföldi társaik, lévén az ember természetpusztító tevékenységével szemben a folyók és a tavak a legvédtelenebbek.

Amerikai hegyek: Vadságuknak és megközelíthetetlenségüknek köszönhetően a hegyek sokáig a vadvilág utolsó menedékei voltak a civilizáció pusztításával szemben. Mostanra azonban az ember a természet eme utolsó szentélyeibe is betette a lábát, bányáival, forgalmas országútjaival és erdőirtó tevékenységével gyökerestül felforgatva az itt élő fajok életét.

Madagaszkár: A közel hatszázezer négyzetkilométeren elterülő Madagaszkárt mérete és tájképi sokszínűsége miatt „a nyolcadik kontinensként” is szokták emlegetni az ökológusok. Arról, hogy ez az elnevezés egyáltalán nem túlzás, most mi is megbizonyosodhatunk. A film segítségével tarts velünk a misztikus szigetre, ahol kaméleonok, lemúrok, véznaujjú makik és mongúzok hemzsegnek a vadonban – és próbálnak alkalmazkodni az egyre dominánsabb emberi jelenléthez… (NatGeoWild)

(több)

Filmtár

Felhasználó Formátum Nyelvek Hozzáadva Jegyz.
DJ Rocco iNc Egyéb
2024.01.02
GarGG Egyéb
2018.10.16
VSrek Egyéb
2018.03.11
majo25 Egyéb
2017.08.15
Az időzóna megváltozott