Apokalipszis: a második világháború

(sorozat)
  • Franciaország Apocalypse - La 2ème guerre mondiale (több)
Dokument / Háborús / Történelmi
Franciaország, 2009, 5 h 22 perc (Percek: 52–59 perc)

Zeneszerző:

Kenji Kawai

Szereplők:

Mathieu Kassovitz (narrátor), Adolf Hitler (a. f.), Winston Churchill (a. f.), Charles de Gaulle (a. f.), Hermann Göring (a. f.) (több)
(további alkotók)

Epizódok(6)

Tartalmak(1)

Titkosítás alól feloldott, színessé tett, helyreállított archív felvételek a 2. világháborúról – úgy, mint még soha. Amikor Párizs lakói 1940 júniusában otthonuk és városuk elhagyására kényszerültek, amatőr filmesek a pillanat jelentőségét felismerve megörökítették az utcákon hosszú sorokban, legfontosabb ingóságaikkal megrakodva vonuló családok ezreit... Amikor az 57 éjszakán át tartó német bombázás szüneteiben a londoniak felmerészkedtek az óvóhelyekről, hogy megnézzék, hogy a legutóbbi támadás után mi maradt az utcájukból, egyesek bekapcsolt kamerával a kézben botorkáltak a mindent eltorlaszoló romok között... És amikor a német hadsereg Oroszország - akkor Szovjetunió - mély sarában és havában Moszkva felé vonszolta magát, azok a katonák, akiknek nemcsak eszközük, de erejük is volt hozzá, 8 milliméteres felvevőgépükkel filmre vették emberfeletti erőfeszítéseiket... Az ilyen és ehhez hasonló felvételek azonban soha nem kerültek a nézők elé, mert nem illettek bele abba a képbe, amit a korabeli hatóságok a háborúról közvetíteni szerettek volna a civil lakosság felé. Így hát e "provokatív" és sokszor valóban felkavaró dokumentumok szupertitkosnak nyilváníttattak, és különféle raktárak mélyére száműzve feledésbe merültek.
Néhány magángyűjtő és levéltáros erőfeszítéseinek hála azonban e felbecsülhetetlen értékű és érdekességű kordokumentumok a közelmúltban hosszú kerülőút után mégis értő kezekbe kerültek. A régi filmeket a szakemberek felújították s levetíthető állapotba hozták, s nagylelkűen a National Geographic Channel rendelkezésére bocsátották, mely - a II. világháború kitörésének 70. évfordulójára emlékezve - a hatrészes Apokalipszis: a második világháború keretében mutatja be a rendkívüli anyagot. Amellett, hogy soha nem látott felvételeket tár elénk, a sorozat drámai intenzivitással idézi meg a II. világháború véres valóságát; olyan erővel, amit az eddig látott fekete-fehér filmek egytől-egyig nélkülöztek. A teljes egészében eredeti 35, 16 és 8 milliméteres filmfelvételekből összeállított Apokalipszis: a második világháború egyebek mellett szomorú helyszíni tudósítást ad a lengyel tisztek katyni lemészárlásáról, a Brit Expedíciós Erők dunkirki evakuálásáról, a németek a fogságukba esett francia katonákkal szembeni embertelen bánásmódjáról és a szovjet katonák sztálingrádi áldozatvállalásáról. A II. világháborút vadonatúj fényben feltüntető sorozat nem csupán a korszak összetettségére irányítja rá a figyelmünket, de - jellegénél fogva - mindkét fél látásmódját hitelesen, mindenfajta részlehajlás nélkül közvetíti számunkra. (National Geographic)

(több)