Csodálatos bolygónk

(sorozat)
  • Egyesült Államok Amazing Planet
Dokument
Egyesült Államok, 2007, 3x47 perc

Tartalmak(1)

Tűzből született: A Föld egy nyughatatlan kék bolygó vörösen izzó, vad szívvel. A belsejében rejtőző olvadt szikla élteti, mely robban, ömlik, kitör és lövell. Kontinensek ütköznek és válnak szét, mindez a lávának nevezett folyékony kő, és a szülőatyja, a magma miatt. Milyen rémálmokat tartogat számunkra a láva által hajtott jövő? Isten hozta Önöket a mennyben, Pokolra néző kilátással. Végigjárunk a vulkánok jegyezte tájakon, mint Hawaii, az amerikai Mount Saint Helens, az olasz Vezúv és Etna, a japán Unzen, vagy a Pinatubo a Fülöp-szigeteken. A vulkánok termékeny talaja mindig is a lejtőikre vonzották az embereket. De ami paradicsomot teremt néhol, az máshol hihetetlen pusztító erőt mutat.
Tengerek birodalma: A víz minden egyes cseppje maga a csoda. A bolygó minden egyes élőlényének alkotóeleme, szinte a Föld keletkezése óta jelen van, táplálta az életet, visszatért a talajba, a folyókba és a tengerekbe. A tengernek pedig megvan az eszköze, hogy újra és újra emlékeztessen, kinek a kezében van az irányítás. Eláraszt, fölénk tornyosul, összezúz, de a hatalmas víztömeg alkotó csodákat is rejt. Visszatekerve az időt, talán megérthetjük, mire képes a természet ereje és mit tehet a bolygónkkal és hogyan határozza meg jövőnket?
Romboló erők: A hegyek miért háromszög alakúak? Mennyi esőnek kell hullnia, hogy kialakuljon egy folyó? Hogyan épülhet az apró homokszemekből egy egész dűne? Időgéppel visszautazunk a Föld, az első kontinensek kialakulásáig, majd végigkísérjük a milliárd évnyi földtani fejlődést egész a ma ismert képig. Milyen megfékezhetetlen, pusztító erők alakítják, formálják bolygónkat: örvénylő szélviharok, mindent elárasztó víztömegek, leszakadt jéghegyek. (M5)

(több)