Törzsfőnökök

(sorozat)
  • Kanada Chiefs
összes plakát

Tartalmak(1)

Ez a hatrészes sorozat a dokumentumfilm és a drama keveréke, amely életre kelti az észak-amerikai bennszülöttek, az Első Népek és vezetőik hatalmát, szellemét és titkait: Ülő Bika, Pontiac, Joseph Brant, Fekete Sólyom és Karámépítő története nem más, mint Kanada és az észak-amerikai kontinens története. A film megpróbálja leválasztani az ezeket a férfiakat körüllengő titokzatosságot, hogy megismerjük az egyszerre machiavellista és nemesszívű, egyszerre kegyetlen és naív, brilliáns és bátor vezetők életét.

Ülő Bika – 1. rész: Az észak-amerikai polgárháborút követő években úgy tűnt, hogy a sziú indiánoknak a harcos és varázsló, Ülő Bika által vezetett, a nyugati terjeszkedéssel szembeni heves ellenállása belátható közelségbe hozta a lehetetlen megvalósulását: egy olyan egyezményt, amelyben az Egyesült Államok örök időkre megadja a területük feletti ellenőrzést a sziú indiánoknak. Azonban a nyugati síkság gazdagsággal kecsegtető kincsei, különösen az arany hamarosan sokkal fontosabb lett az Államok számára, mint a megállapodás betartása.

Ülő Bika – 2. rész: A film naplórészletek, levelek és archive fényképek segítségével ékesszólóan ismerteti a jelentős indián vezető, Ülő Bika életét és örökségét.

A Pontiac-lázadás: A nagy indián főnők, Pontiac története, aki megmutatta a világnak, hogy a britek nem legyőzhetetlenek. Az 1750-es években az ottawák törzsfőnöke, Pontiac békés kapcsolatot tartott fenn a franciákkal, amely azonban felborult akkor, amikor a hétéves háborúban, 1759-ben a britek legyőzték a franciákat a quebec-i Ábrahám-síkon. A britek biztosak voltak az indiánokkal szembeni fölényükben, de Pontiac bebizonyította, hogy tévednek. Nagy fontosságú, sikeres lázadása arra kényszerítette a briteket, hogy fordítsanak addigi politikájukon, és az 1763-as királyi rendeletben létrehozzanak egy óriási, független indián területet.

Fekete Solyóm háborúja: Miközben napjainkban Feete Sólyom impozáns emlékműve őrködik a Mississippi folyó felett, ne feledjük, hogy a elődeiket, a szaukák és a rókák népét arra kényszerítették, hogy őseik földjé elhagyva az oklahomai indián rezervátumokba költözzenek. A szaukák oklahomai utódaival együtt újra felkeressük igazi hazájukat Illinois és Wisconsin északi területein, és megismerhetjük Fekete Sólyom kivételes alakját, akinek kiváló szónoki képessége segített abban, hogy számos amerikai kortársa megismerje a bennszülött törzsek helyzetét.

A Karámépítő pere: 1885 augusztusában Pondmaker, a Karámépítő, a cree indiánok vezetője két napig bilincsbe verve ült Regina városában egy bírósági tárgyalóteremben, ahol a Királynő kanadai kormánya elleni lázadással váldolták. A kanadai Indiánügyi Hivatal emberei agitátorként kezelték a cree főnököt, és feltételezték, hogy a cree indiánok a legteljesebb mértékben együttműködnek a Louis Riel-lázadás résztvevőivel. Karámépítő leszármazottai segítségével megismerhetjük az 1885-ös reginai tárgyalás első napjainak eseményeit, és felülvizsgálhatjuk a cree indiánok részvételét azokban végzetes tavaszi eseményekben.

Joseph Brant két világa: Joseph Brant 1742-ben született azon a területen, amely ma New York államban Mohawk Valley néven ismert, és szülei a hagyományos mohawk “Thayendanegea” (erős, mint két összekötözött vessző) nevet adták neki. Ez a név kiválóan tükrözi Brant kettős ambícióját: erős közvetítő akart lenni az indiánok és az angol társaságok között, és hatalomra, elismerésre és kiválóságra törekedett. A film egy olyan ember története, akinek a neve még napjainkban is vitát gerjeszt, különösen leszármazottai, a Hat Törzs körében. (Viasat History)

(több)