Törzsfőnökök

(sorozat)
  • Kanada Chiefs
összes plakát

Tartalmak(1)

Ez a hatrészes sorozat a dokumentumfilm és a drama keveréke, amely életre kelti az észak-amerikai bennszülöttek, az Első Népek és vezetőik hatalmát, szellemét és titkait: Ülő Bika, Pontiac, Joseph Brant, Fekete Sólyom és Karámépítő története nem más, mint Kanada és az észak-amerikai kontinens története. A film megpróbálja leválasztani az ezeket a férfiakat körüllengő titokzatosságot, hogy megismerjük az egyszerre machiavellista és nemesszívű, egyszerre kegyetlen és naív, brilliáns és bátor vezetők életét.

Ülő Bika – 1. rész: Az észak-amerikai polgárháborút követő években úgy tűnt, hogy a sziú indiánoknak a harcos és varázsló, Ülő Bika által vezetett, a nyugati terjeszkedéssel szembeni heves ellenállása belátható közelségbe hozta a lehetetlen megvalósulását: egy olyan egyezményt, amelyben az Egyesült Államok örök időkre megadja a területük feletti ellenőrzést a sziú indiánoknak. Azonban a nyugati síkság gazdagsággal kecsegtető kincsei, különösen az arany hamarosan sokkal fontosabb lett az Államok számára, mint a megállapodás betartása.

Ülő Bika – 2. rész: A film naplórészletek, levelek és archive fényképek segítségével ékesszólóan ismerteti a jelentős indián vezető, Ülő Bika életét és örökségét.

A Pontiac-lázadás: A nagy indián főnők, Pontiac története, aki megmutatta a világnak, hogy a britek nem legyőzhetetlenek. Az 1750-es években az ottawák törzsfőnöke, Pontiac békés kapcsolatot tartott fenn a franciákkal, amely azonban felborult akkor, amikor a hétéves háborúban, 1759-ben a britek legyőzték a franciákat a quebec-i Ábrahám-síkon. A britek biztosak voltak az indiánokkal szembeni fölényükben, de Pontiac bebizonyította, hogy tévednek. Nagy fontosságú, sikeres lázadása arra kényszerítette a briteket, hogy fordítsanak addigi politikájukon, és az 1763-as királyi rendeletben létrehozzanak egy óriási, független indián területet.

Fekete Solyóm háborúja: Miközben napjainkban Feete Sólyom impozáns emlékműve őrködik a Mississippi folyó felett, ne feledjük, hogy a elődeiket, a szaukák és a rókák népét arra kényszerítették, hogy őseik földjé elhagyva az oklahomai indián rezervátumokba költözzenek. A szaukák oklahomai utódaival együtt újra felkeressük igazi hazájukat Illinois és Wisconsin északi területein, és megismerhetjük Fekete Sólyom kivételes alakját, akinek kiváló szónoki képessége segített abban, hogy számos amerikai kortársa megismerje a bennszülött törzsek helyzetét.

A Karámépítő pere: 1885 augusztusában Pondmaker, a Karámépítő, a cree indiánok vezetője két napig bilincsbe verve ült Regina városában egy bírósági tárgyalóteremben, ahol a Királynő kanadai kormánya elleni lázadással váldolták. A kanadai Indiánügyi Hivatal emberei agitátorként kezelték a cree főnököt, és feltételezték, hogy a cree indiánok a legteljesebb mértékben együttműködnek a Louis Riel-lázadás résztvevőivel. Karámépítő leszármazottai segítségével megismerhetjük az 1885-ös reginai tárgyalás első napjainak eseményeit, és felülvizsgálhatjuk a cree indiánok részvételét azokban végzetes tavaszi eseményekben.

Joseph Brant két világa: Joseph Brant 1742-ben született azon a területen, amely ma New York államban Mohawk Valley néven ismert, és szülei a hagyományos mohawk “Thayendanegea” (erős, mint két összekötözött vessző) nevet adták neki. Ez a név kiválóan tükrözi Brant kettős ambícióját: erős közvetítő akart lenni az indiánok és az angol társaságok között, és hatalomra, elismerésre és kiválóságra törekedett. A film egy olyan ember története, akinek a neve még napjainkban is vitát gerjeszt, különösen leszármazottai, a Hat Törzs körében. (Viasat History)

(több)

Filmtár

Felhasználó Formátum Nyelvek Hozzáadva Jegyz.
vitek.linek DVD
2016.04.15
totem1 DVD
2013.09.27
majo25 Egyéb
2011.08.24
bielyotec DVD
2009.09.20
Stilet DVD
2009.07.19
indiano DVD
2009.03.01
inyan DVD
2008.05.22
sirtom DVD
2008.05.20