Tartalmak(1)

Alexandre Dumas regényének pazar kiállítású filmfeldolgozása a 16. századba vezet vissza bennünket, III. Henrik korába. A felkavaró szerelmi drámák, politikai intrikák, a csatamezők és romantikus kalandok gazdag sodrású cselekményének középpontjában a gyönyörű Diane de Meridor áll, akinek szerelméért befolyásos férfiak küzdenek.

1. rész: Monsoreau gróf, a király fővadásza, rögtön történetünk elején, első pillantásra és végzetesen beleszeret a hamvas, fiatal bárókisasszonyba, s hogy meghódítsa, meghívja őt a kastélyában rendezendő bálra. Diane szépsége azonban más férfiakat is megbabonáz, és apja másnap hiába várja vissza a bálról leányát, szíve féltve őrzött, legnagyobb kincsét... Két évvel a Szent Bertalan éji vérengzések után vagyunk, amikor III. Henrik minden erőfeszítésével arra törekszik, hogy megbékítse a katolikusok és protestánsok közötti ellentétet, és nyugalmat teremtsen az országban...
2. rész: A félig anjou, félig spanyol Diane de Méridor élete első bálján vett részt a királyi fővadász, Monsoreau gróf kastélyában. Ám szépségére szemet vetett a király öccse, Anjou hercege is, aki riválisai elől egyszerűen elrabolta a fiatal bárónőt. Diane is lángra gyúlt, ám ő a rokonszenves Bussy, Amboise grófja iránt. A kétségbeesett Meridor bárónak Monsoreau felajánlja, hogy megkeresi és kiszabadítja leányát, ha neki ígéri a kezét. Szerelmi és politikai ármányok sora, gyilkosságok, bűnbánatok, szövetségek és ellentétek kereszttüzében próbálnak egymásra találni a szerelmesek, Diane és Bussy gróf. Történetünkben azt is nyomon követhetjük, hogy a király elleni összeesküvésre készülő Monsoreau terveit miként borítja fel a Diane iránti végzetes szerelem, s ezzel miként tereli más irányba Franciaország sorsát is... (M1)

(több)