Hadihajók hullámsírban

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Sunken Warships: Secrets from the Deep
? %
Dokument / Történelmi
Egyesült Királyság, 2023, 8x45 perc

Tartalmak(1)

1. A Scharnhorst: Hitler szerencsehajója: A Scharnhorst a náci csatahajók osztályának névadó tagja volt, és halálos szerepet játszott Dánia és Norvégia náci lerohanásában, elsüllyesztette a HMS Glorious-t, és az egyik legnagyobb távolságból elért tüzérségi találat az az o nevéhez fuzodik a haditengerészet történetében. Számos támadást követoen visszaküldték a német vizekre, és részt vett a híres "Channel Dash"-ban, ahol a britek orra elől a La Manche-csatornán keresztül menekült el.
2. Hajsza a USS Scorpion után: A USS Scorpion az egyik legmodernebb és leghalálosabb nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárók egyike volt, egészen az 1959-es vízbebocsájtásától kezdve. A Scorpion 1968. május 21-én kapott utolsó adása szerint célpontja egy szovejet tengeralattjáró volt. A roncsot végül októberben találtaák meg. A tengeralattjáró utolsó pillanatainak eseményei a mai napig tisztázatlanok.
3. HMS Edinburgh: az aranyhajó: Az Edinburgh a Királyi Haditengerészet egyik legmodernebb cirkálója volt a második világháború kezdetén. 1942 áprilisában egy sarkvidéki konvojt kísért vissza Oroszországból, amikor a német haditengerészet megtámadta, és elsüllyedt a Barents-tengeren. A hajó, a fedélzetén 4,5 tonna aranyrúddal süllyedt a tengerbe, amely a Szovjetunió részfizetése volt a nyugatról kapott létfontosságú segélyért.
4. Az elsüllyeszthetetlen USS Nevada: A forradalmi kialakítású Nevadát 1917-ben Írországban állomásoztatták , hogy megvédje az atlanti konvojokat az Egyesült Államok elso világháborús részvétele során. Késobb azon csatahajók sorában találja magát, amik részt vettek Pearl Harbort ért japán meglepetésszeru támadas során, ahol megsérült és partra kellett szállnia. Példamutató szolgálata ellenére az atombombakísérletek célhajójává választották, de sokáig egy atombomba sem tudta elsüllyeszteni a hajót, ami végül 1948-ban bekövetkezett.
5. Két nemzet hajója: A Belgrano túlélte a Pearl Harbour elleni támadást, majd 1951-ben eladták az argentin kormánynak. 1982-ben csatlakozott az argentin haditengerészeti erőkhöz az a Falkland-szigeteki invázió során, ahol a brit tengeralattjáró, a HMS Conqueror, három torpedót lőtt ki, amelyek közül kettő eltalálta és elsüllyesztette a hajót. A Belgrano elvesztése továbbra is mélyen ellentmondásos, a hajó épp a tilalmi zónától távolodott, miközben elsüllyedt.
6. A mindörökké hűséges HMS Exeter: Az HMS Exeter a bátorság és az áldozatkészség jelképe volt. Alapos javítások után a Távol-Keletre küldték. Egy japán találattól súlyos sérülést szenvedett, megpróbált visszavonulni és elmenekülni, de a japán hadihajók levadászták és elsüllyesztették. 2007-ben meglepően ép állapotban találtak rá a tenger mélyén, de 2015-re a roncs titokzatos módon eltűnt, és illegális kincsvadászok martalékává vált.
7. Bismarck: a lebegő erőd: A Bismarck a náci Németország félelmetes felemelkedésének jelképe volt. Mérete, páratlan sebessége és hatalmas tűzereje még a brit haditengerészetet is megrémítette. A Bismarck pusztulását régóta övező viták azután dőltek el, hogy 1989-ben rátaláltak a hajóra, és kiderült, hogy a saját legénysége süllyesztette el.
8. HMS Barham: katasztrófa és leplezés: Amikor 1914-ben vízre bocsátották, az HMS Barham az egyik legerősebb csatahajó volt a tengereken, és két világháború során bizonyította érdemeit a Brit Királyi Haditengerészet kötelékében. A világ minden táján bevetették, harcolt Afrikánál, és kulcsszerepet játszott a Matapan-foki csatában, a Földközi-tengeren. (Spektrum)

(több)