Tartalmak(1)

Öt groteszk, ironikus, játékos vagy tragikomikus témájú epizódból álló film, amelyet fiatal rendezők készítettek arról, amit ők látnak fontosnak korukban és környezetükben. Az öt epizódot Mali Pera és a busz című rövidfilm free-animációs jelenetei kötik össze.
1. epizód, NO COMMENT - Éjszaka, szakadó esőben agyonázott rocker várja fülessel fején a buszt. A busz megérkezik, tele bulizókkal, felszállni lehetetlen, viszont leszáll egy pár s egymásnak esik a rocker háta mögött a megálló gyér fedezékében. A fiút aktus közben epilepsziás roham vágja földhöz. A rocker él a helyzettel: kazettát cserél, s máris egy mediterrán tenger hullámai között, aranyló napsütésben lubickol mezítelenül a lánnyal.
2. epizód, CIPŐK - Női cipők nyáron, a budapesti aszfalton. Vízhólyagos, lakkozott körmű, vagy bütykös, meggyötört, vagy formás, barnára sült női láb. Felébresztett férfivágy. Tartóbilincsen, ég és föld közt himbálózó fél bakancs, s egy férfi holttest a járdán.
3. epizód, NEGYEDÓRA - Gyula a kiszámíthatóság mániákus bajnoka. Fényképekkel, térképekkel, jegyzetekkel biztosítja és bizonyítja, hogy a világ kiszámítható, jóllehet kedvenc terén s környékén naponta számtalan emberi életfonal keresztezi folyamatosan egymást. Teóriáját kezdetben ez a reggel is igazolni látszik, hogy aztán egy ideges betörő, egy felheccelődött gengszterbanda, egy rossz házasságért büntetett játékmackó, egy pincebogár és egy idétlen szerelmi gesztusként felröppenő galamb miatt minden látványosan és tragikusan összeomoljék.
4. epizód, TÁLTOSEMBER VS. IKARUS - A kétgyermekes családapa éjjelenként Táltosember, ő vigyáz a városra. Egyik éjjel Daeda elérkezettnek látja az időt, hogy megbüntesse a Napot, aki fiából emberfaló acélszörnyet csinált. Táltosember az emberiség védelmére kél, ám a harcból Daeda kerül ki győztesen. Szárnyaikon a Napba száguldó Ikarusz-buszok elégnek, mialatt a csillagjegyek és az emberek szeretete feltámasztja Táltosembert, s Daeda megsemmisül. A helyreállt békében egy emberpalánta-pár ismerkedik a szerelemmel (történetesen a Táltosember kamaszlánya és egy fiú).
5. epizód, A 78-AS SZENT JOHANNÁJA - A Jeanne d'Arc motívum operába és a mai Budapestre transzponálva. A szereplők állandó statiszták tömegkatasztrófák filmezésénél, életformájukká lett a halál, a súlyos sebesülések megjelenítése. Belterjes csapat, amit összetart az állandó vetélkedés, intrika, civakodás, valamint az, hogy együtt irigylik és gyűlölik a rendező kedvencét, a kis drogfüggő Johannát. Ő a leghitelesebb, pedig mindvégig kívül és felül áll az egészen. (Budapest Film)

(több)