Az utolsó nap

(sorozat)
  • Egyesült Királyság The Final Day
összes plakát
Egyesült Királyság, 2000, 65 perc

Forgatókönyvíró:

David Adler

Szereplők:

Tara Fitzgerald (narrátor), Leonard Rosenman, Buddy Holly (a. f.), Maila Nurmi, Marilyn Monroe (a. f.), James Dean (a. f.), Natalie Wood (a. f.), Sonny Curtis, George Barris

Tartalmak(1)

A sorozat valamennyi epizódja egy-egy híresség - Buddy Holly, Marilyn Monroe, Natalie Wood és James Dean - utolsó napját rekonstruálja, miközben nyomon követi életük jelentős pillanatait és látványos karrierjüket. Főhőseink életmódja sejtetni enged haláluk körülményeire is. Ha nyomon követjük utolsó perceiket, olyan rejtett igazságokra bukkanhatunk, amelyek ellentétesek a róluk kialakult általános képpel. Szembesülhetünk majd azokkal a riasztó hasonlóságokkal, amelyek eltérő képességeik, szépségük és sikerességük ellenére jellemezték e hírességek életét. Hatalmuk volt, és híresek voltak, saját világuk királyai és királynői - egy darabig -, majd végül szolgákkal és talpnyalókkal vették körül magukat, akik hozzásegítették őket elszigetelt életükhöz, végső soron pedig magányos és titokzatos halálukhoz.

Marilyn Monroe: 1962. augusztus 5-én hajnali fél 4-kor ruhátlanul, holtan találták ágyában a világ legkívánatosabb és legönrombolóbb szexbálványát, a mozivászon istennőjét, Marilyn Monroe-t - egyik kezével a telefon felé nyúlva. Bár halálát öngyilkosságként kezelték, összeesküvéselméletek is születtek: talán a maffia gyilkolta meg, mert titkos információk birtokába jutott? Vagy a CIA tette el láb alól feltételezett kapcsolata miatt az akkori elnökkel, John F. Kennedyvel és annak fivérével, az Egyesült Államok főügyészével, Robert Kennedyvel? Az igazság a szex, a hazugságok és a szenvedély homályába vész.

Buddy Holly: 1959. február 2. A zenészzseni és a rock'n'roll korai úttörője, Buddy Holly lángok közt búcsúzott a rövid hírnévtől. Egy kis középnyugati városban 1300 sikoltozó fanatikus előtt tartott fellépés után egy viharos éjszakán szállt repülőre a fiatal rocker, aki nemrég értesült arról, hogy menedzsere ellopott tőle 50 ezer dollárt. És amint Holly búcsút vett a country-énekes szupersztártól, Waylon Jenningstől, a veterán zenész tréfásan odavetette: "Remélem, lezuhan a repülőd" -, és nem is sejtette, milyen sors vár az új sztárra. Holly repülője, a Bonanza, melynek fedélzetén utaztak a pályájukat akkor kezdő új csillagok, Ritchie Valens és a Big Bopper, a felszállás után néhány perccel 170 mérföldes sebességgel lezuhant egy hómezőn. A dalszerző úgy halt meg, hogy fogalma sem volt arról, milyen hatással lesz zenéje több generáció híres zenekaraira, például a Beatlesre, a Rolling Stonesra, Garth Brooksra és az Oasisra.

James Dean: 1955. szeptember 30. Miután Malibuban a volt szeretőjével részt vett egy partin, másnap reggel az új szexbálvány, James Dean új Porschéjával beszállt egy autóversenybe a kaliforniai Salinas közelében. A fiatal filmsztár sohasem ért célba, mert 85 mérföldes sebességgel összeütközött egy Ford teherautóval. Dean halála után fény derült titkos drogfogyasztására, öngyilkossági kísérleteire és bizarr szexuális szokásaira, amelyek nagyon eltérő és nagyon zavaró képet festettek egy milliók által imádott fiatalemberről.

Natalie Wood: 1981. november 28. Négy évtizeden átívelő karrier és három Oscar-nevezés után 43 éves korában titokzatos és tragikus körülmények között elhunyt Natalie Wood, az egyik legnagyobb hollywoodi sztár. A színésznő eltűnt, amikor a Catalina-sziget közelében yachtkiránduláson volt férje, Robert Wagner és akkori ügyeletes férfisztár, Christopher Walken társaságában. Vízbe fúlt holttestét a tengerparton találták meg másnap. A média titkolózása és egy kétségbevonható boncolási jegyzőkönyv adott tápot a spekulációknak. Vajon egyszerű baleset vagy részeg virtuskodás áldozata lett Natalie Wood, vagy valakik közvetett szerepet játszottak korai halálában? (Viasat History)

(több)

Szereplők: