Vad nagy tavak

(sorozat)
összes plakát
? %
Dokument
Kanada, 2014, 7x30 perc

Szereplők:

Michael Naphan (narrátor)

Tartalmak(1)

1. Isle Royale: Az 1900-as évek óta a Superior-tóban elterülő lakatlan sziget a jávorszarvasok és a farkasok örök küzdelmének helyszíne volt. A kutatók 1953 óta figyelik, így ez tekinthető az ország egyik leghosszabb kutatóprojektjének. Rolf Peterson vezető kutatóval és egy sor önkéntessel tartunk, amint jávorszarvas-csontokat keresnek a szigeten, és megpróbálják megállapítani az egyedek számát a hosszú tél után.
2. A mélység megszállói: Ha invazív fajokról van szó, az ázsiai pontyfajok a legrosszabb fajtából valók. Már eljutottak az amerikai folyókig, felúsztak az Illinois-folyóba, ahol habzsolva táplálkoznak, gyorsan szaporodnak, és pillanatok alatt megtizedelik az őshonos halállományt és táplálékforrásaikat.
3. A géb-hatás: Az Erie-tavi vízisikló lassan a kihalás szélére sodródik, de a kutatók mindent megtesznek, hogy megmentsék a fajt. És a terv úgy tűnik, sikerrel járhat, hála a feketeszájú gébnek. Lizzy Mack doktori hallgató mindennap újabb vízisiklókat fog be vödörrel, felveszi adataikat és apró mikrocsipeket injekcióz beléjük, hogy követni tudják mozgásukat, mindeközben pedig igyekszik elkerülni, hogy megharapják a világ legmorcosabb hüllői.
4. Rossz hírnév: Amikor az állatok és az emberek kénytelenek egymás mellett élni, sokszor a rossz hírnév is a kihalás szélére sodorhat egy fajt. Megnézzük, hogy mit lehet kezdeni az előítéletekkel olyan állatfajok megmentésénél, mint például a csörgőkígyók vagy a kormoránok.
5. Veszélyeztetett fajok: Ontario nyolc teknősfajából hét veszélyeztetett, így egyre fontosabb, hogy növeljék a populációik számát. A teknősök azonban igen lassúak és az eszük sem vág éppen, így aztán könnyen áldozatul esnek a ragadozóknak és járműveknek is.
6. A csúf igazság: A gátak igazi mérnöki csodák, melyek hatalmas mennyiségű vizet tartanak kordában. Azonban hatásuk pusztító lehet az ezekben a vizekben élő állatokra nézve.
7. Az éjszaka teremtményei: Lenyűgöző dolog a levegőt átszelő repülőmókusok látványa, különösen azoknak a kutatóknak, akik tudják, hogy nem is kellene ott lenniük. A déli repülőmókus jellemzően az Erie-tó partvidékén található meg, de a melegebb telek miatt egyre feljebb költözik az Ontario-tó környékére. (DIGI Animal World)

(több)