Vad, vad kelet

(sorozat)
  • Egyesült Államok Wild Wild East
? %
Dokument
Egyesült Államok, 2016, 12x24 perc

Rendező:

Jeff Parker

Forgatókönyvíró:

Jeff Parker
(további alkotók)

Tartalmak(1)

1. Rókák: A Vadiúj vadkelet a Prince Edward-szigetre tart, hogy bemutassa a vörös rókák családi életét. Ezek a ravasz élőlények remekül alkalmazkodtak az élethez az emberi világ peremén.
2. Folyók: A Vadiúj vadkelet Új-Skócia folyóiba veti magát. Az alóza nevű halnem két faja az árral szemben úszik, ősi ívóhelyükre, a füles kárókatona pedig a Pictou folyó torkolatánál él.
3. Az égen: Tartson velünk az égbe a fehérfejű szirtisas nyomában! A Breton-foknál lévő Bras d'Or tónál, ami a sasok telelőhelye az Annapolis-völgyben, madaraink fiókákat nevelnek, vadásznak, élelmet keresnek és megküzdenek a területért egy másik ragadozófajjal, a halászsassal.
4. Árapály: Kövesse az apály és dagály váltakozását! Közel százezer szalonka repül az Északi-sarkkörtől Dél-Amerikáig, és tart egy megállót a Fundy-öbölnél. Új-Skócia túloldalán a sziklás partok borjú- és szürke fókáknak nyújtanak otthont.
5. Beporzók: Az Annapolis-völgy a vadkelet legfontosabb mezőgazdasági központja. Most betekintünk a kaptárba, és megismerjük a keményen dolgozó mézelő méhek bonyolult társadalmi szerveződését. A királylepke Mexikóból repült egészen idáig, hogy a helyi csorbókából táplálkozzon.
6. A város: Bemutatjuk Halifax városát - legvadabb lakói szemével! Nap közben mókusok küzdenek meg egymással területükért a város parkjában, éjszaka pedig mosómedvék szállják meg az udvarokat és sirályok fürkészik az utcákat, hátha pizzára találnak.
7. Fennsíkok: A Cape Breton Highlands Nemzeti Park elsődleges célja a hely őserdő megőrzése volt, de napjainkban új kihívásokkal kerültek szembe. A jávorszarvasok, a hódok és a molyok együttesen tizedelik meg a tajga növényvilágát.
8. Mocsarak: A vadkelet mocsaras élőhelyei veszélyben vannak. A láperdők és mocsarak adnak otthont a veszélyeztetett amerikai mocsáriteknősnek. Minden ősszel újabb teknősök bukkannak fel a Nova Scotia-I tavak partjain. Ha egy mocsáriteknős túléli élete első pár évét, könnyen akár egy évszázadot is megélhet. De a teknős és az itt élő összes kétéltű és hüllő megóvásához meg kell védeni a mocsarakat, amelyben otthonra leltek.
9. Rákok: A homárok, kagylók és rákok közti kapcsolat sokrétű és bonyolult. A víz változó hőmérséklete miatt invazív fajok bukkannak fel a vadkeleten, veszélybe sodorva olyan fajokat, melyek az emberek számára is kereskedelmi értéket jelentenek.
10. St. Pierre és Miquelon lovai: Az Atlanti-óceán északi részén hideg kanadai vizek vesznek körül nyolc európai szigetet. Ez itt Franciaország utolsó tengerentúli területe, mely félvad lovaknak és póniknak ad nyári otthont. A Vadiúj vadkelet kameráival behatol a ménes tagjai közé, hogy megismerhessük a lovak belső ügyeit. Eközben a francia szigetcsoportot körbevevő vízben lassan eltűnik az egykor népes tőkehalállomány, és megváltoztatja a felszíni életet az emberek és a lovak számára is.
11. Invázió: A vad keleten nem őshonos fajok jelentek meg, és területet hódítanak a vad partvonalon. A kanadai Liverpoolban, a White Point tengerparti üdülőtelepen Nova Scotia-i nyulak jelentek meg hosszú nyaralásra. A tengerparti gyűjtögetők és a üreglakók között dúl a harc, miközben a sirályokkal és a galambokkal is versenybe szálló populáció ütötte fel a fejét a környéken.
12. Évszakok: A műsor térben és időben is utazásra indul, hogy bemutassa, hogyan zajlik egy év - és négy évszak - a kanadai vadállatok életében.
13. Szarvasok: A New Brunswick-i Hamptonban elszabadult a szarvasok populációja. A helyiek nyáron alig tudják távol tartani az éhes ünőket és gidákat a terméstől. Sosem láttak még ennyi szarvast a környéken, és a helyiek attól félnek, hogy a túlszaporodásnak beláthatatlan következményei lesznek.
14. Bálnák: A Brier-sziget a Nova Scotia-i Fundy-öböl legnyugatibb pontja. A környező vizekben hihetetlen számú púpos bálna és delfin él. A nyugodt vizekben a bálnák vígan csapkodnak szárnyaikkal, a delfinek pedig az öbölben portyáznak a heringek között. Azonban hamarosan csatlakozik hozzájuk egy kardszárnyú delfin is, amely hasznot húz a többiek táplálkozási stratégiáiból. (DIGI Animal World)

(több)