Tibor Bánóczki

Tibor Bánóczki

szül. 1977
Sárospatak, Magyarország

Életrajz

Bánóczki Tibor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett animáció mesterdiplomát 2004-ben, majd 2007-ben a londoni National Film and Television School animáció tanszékén (NFTS). A MOME DLA hallgatója. Rendezőként és tervezőként egyaránt több éves munkatapasztalattal rendelkezik.

Karrierjét a híres magyar Pannónia Stúdióban kezdte, de dolgozott a londoni Bermuda Shorts stúdiónál és a francia Folimage Studio-nál is. 2007-ben az NFTS-en készült Tejfog című diplomafilmje, Annecy-ban, a világ egyik legfontosabb nemzetközi animációs filmfesztiválján különdíjat nyert, majd az Ottawa-ban a nemzetközi animációs filmfesztiválon a legjobb diplomafilmnek járó nagydíjat, míg az Egyesült Királyságban 2008-ban az év legjobb animációs diákfilmjének járó díjat vehette át.

2007-ben megalapította a Domestic Infelicity elnevezésű művészeti alkotócsoportot Szabó Saroltával. Fő profiljuk az animáció, a fotográfia és az illusztráció. 2009-ben a franciaországi Folimage Stúdió egyéves Artist in Residency programja keretében rendezték a Les conquérants (A hódítók) című animációs rövidfilmet, amelyet beválogatták a 2012-es Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába is.

Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál

Rendező

Forgatókönyvíró

Operatőr

Rövid
2015

Leftover

Színész

Rövid
2018

Szezon után (diákfilm)

Vágó

Díszlettervező